Balsai István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BALSAI ISTVÁN (MDF): El..., elnök úr... (A táblán megjelenik Balsay István (Fidesz) neve. Dr. Balsai István hangosítás nélkül kezdi felszólalását.)

Tekintettel arra, hogy ön a folyamatosságot képviseli, jobban emlékszik arra... (Közbeszólások: Az egy másik képviselõ! Nem halljuk! Mikrofont! - Hangosítással folytatja.)

Államtitkár úr valószínûleg jobban tudja egykori fõnökeinél, hogy körülbelül egy évvel ezelõtt, februárban a 2026. számú kormányhatározat elsõ pontjával rendezni kívánták a sportszervezetek szja-tartozását, mégpedig olyan módon, hogy az 1996-os költségvetés általános tartaléka terhére történt egy döntés - mindjárt hozzáteszem sietve, hogy egy ellentételezés is lett volna a sportfinanszírozás degresszív tartaléka terhére.

(14.40)

Ezt követõen - tehát jóval késõbb - önök májusban beterjesztették a sporttörvényt, amely elfogadásra került, és ez a sporttörvény más eljárást ír elõ a fennállása alatt és a hatálybalépése után keletkezett adótartozásokra. Eszerint átütemezésre kerülnek ezek az egyesületi tartozások. Most ezt követõen az elmúlt év decemberében az egyesületek a '95. évi szja-adótartozások átütemezett megfizetésére kötelezõ határozatokat kaptak, és hiába fellebbeztek az illetékes APEH- határozatokkal szemben, a fellebbezéseket elutasították. Arra hivatkoztak a másodfokú hatóságon, hogy valóban volt kormányhatározat, amelyre hivatkoztak, és az valóban jelenleg is hatályban volt, de a késõbb hatályba lépett sporttörvény szerint kellett eljárniuk. Még arra is sor került, hogy Lajtár helyettes államtitkár úr - a belügyminiszter nevében - azt válaszolta, hogy a határozatot azért nem sikerült vagy nem hajtották végre, mert idõközben az általános tartalék felhasználása túllépte a költségvetésben rögzített nagyságrendet.

Államtitkár Úr! Miként fordulhatott az elõ, hogy a múlt év II. hó 7- étõl IV. hó 1-jéig terjedõ rövid idõszak alatt az egész általános tartalék elfogyott? Ki és mire költötte el ezt a pénzt abban az idõszakban? S hogyan lehetett elképzelhetõ az, hogy a pénzügyminiszterek ismert cserélése közepette tulajdonképpen az a kormányhatározat, amely azóta sem lett hatályon kívül helyezve, nem is kerülhet már végrehajtásra? Talán azt gondolhatta a kormány - tekintettel az április 1-jei határidõre -, hogy ez csak tréfa lesz.

Sajnos, ezt a rossz tréfát nemcsak mi, hanem nagyon sok jogos igényét ily módon megoldani kívánó sportegyesület is értetlenül szemléli. Ezért várjuk válaszát. (Taps az MDF padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage