Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! A választ nem lehet elfogadni. Nem lehet elfogadni, mert államtitkár úr végül is beismerte - igaz, elég hosszadalmas elõkészítés után -, hogy valóban végrehajtási rendelet ez, az általános szerzõdési feltételekre vonatkozó kormányrendelet a mai napig nem készült el, nagyjából február végén ez meg fog jelenni a Magyar Közlönyben. A mulasztás megtörtént. Én akkor tudtam volna elfogadni a választ, ha államtitkár úr megnevezi, hogy ezért ki a felelõs. A kormány terjesztette elõ azt a törvényjavaslatot, amely azt mondta, hogy ez a törvény január 1-jén lép hatályba.

(15.00)

Úgy gondolom, ha kellõ rálátása lett volna a kormánynak arra, hogy a végrehajtási rendelet elõkészítése milyen munkát igényel - figyelemmel arra a törvényre, amelyre államtitkár úr hivatkozott, de amelyet ugyanaznap, csak egy törvényszámmal hamarabb fogadott el az Országgyûlés -, akkor nem lett volna akadálya azt mondani, hogy ez a törvény - mondjuk - március 1-jén lép hatályba; és nem történt volna akkor a jogalkotási törvény elõírásának a megsértése. Azonban ez megtörtént, és nem elõször történt meg, hadd hangsúlyozzam. Az élelmiszerekrõl szóló törvény esetében szintén volt többhetes csúszás. Itt több mint egyhónapos csúszásról van szó. Az állampolgárokat pedig ez azért érinti nagyon hátrányosan, mert az a négyéves futamidõszak - ami után majd kölcsönszerzõdést köthetnek - minél késõbb kezdõdik, akkor az építkezések beindítása ugyancsak késik.

Ezért az érdeksérelem miatt a választ nem tudom elfogadni, és nem tudom elfogadni azt a kormányzati magatartást sem, hogyha a kormány hibázik, akkor nem hajlandó a felelõsöket megnevezni, hanem széttárja a kormányzat a kezét és azt mondja, hogy sajnos ez van, tessék elfogadni. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával figyelmezteti az idõ leteltére.) Én nem tudom, s kérem, hogy képviselõtársaim se fogadják el. Köszönöm. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage