Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Tisztelt Miniszter Asszony! Képviselõtársaim! Ismeretes, hogy Bokros Lajos volt pénzügyminiszter a Világbank fõtanácsadója lett. Miután Budapest Bank ügyeiért felelõsség terheli, tisztázandó, hogy Bokros Lajost a Világbankba hívták-e vagy Horn Gyula delegálta. A felelõsség körébõl kiemelek néhányat.

1. Miként nyílt arra lehetõség 1991-ben, hogy a Bokros Lajos vezette Budapest Bank számvitelileg kimutatható adózatlan nyereségébõl nem fizetett adót, míg a többi bank fizetett?

2. A Budapest Bank titkos kormánypénzekbõl való feljavításának köze van-e ahhoz, hogy a csõdbe ment Ybl Bankot a meghirdetett felszámolás helyett konszolidálták, majd azt követõen a Budapest Bank megvásárolta?

3. Tisztázni kellene azt is, hogy miért keletkezett a Budapest Bankban negatív eredménytartalék 1994 végén, 10 milliárd forintot meghaladó mértékben, annak ellenére, hogy az 1993. évi konszolidáció kapcsán ennek megszüntetésére a Budapest Banknak ugyanúgy lehetõsége volt, mint a többi banknak, sõt ezt kormányrendelet írta elõ.

4. Nem kevés érdeklõdésre tartana számot az is, hogy kiderítsük: Bokros Lajos többéves bankelnöki és tõzsdeelnöki kettõs funkciójából adódó bennfentes információknak - amelyekbõl értelemszerûen jelentõs üzleti hasznok származhatnak - hogyan tudott ellenállni.

5. Bizonyára Bokros Lajos arról is egyértelmû magyarázatot tudna adni, hogy a volt Állami Fejlesztési Intézet Részvénytársaság, amelynek székházát kényszerbõl apportálták a Budapest Bankba, és ezzel bankfelügyeleti elõírásokat sértettek meg, valamint megszûnése elõtt közvetlenül a Budapest Bank még ingatlanokat adott el, milyen körülmények között lett felszámolva. Miért volt arra szükség, hogy a részvénytársaságokra vonatkozó végelszámolási szabályok helyett a végelszámolást áttették az államháztartási törvénybe, és a felügyeletével éppen Bokros Lajost bízták meg?

6. Talán arra is meg lehetne kérni Bokros Lajost, hogy tárja fel: a 6 milliárd 600 millió forintos konszolidáció után az Ybl Bank táblát Polgári Bank táblára leváltó intézet rövid idõn belül milyen módszerekkel tudott ismét tetemes veszteséget szenvedni. Kik azok a vállalatok, vállalkozók, akik a hiteleket nem fizetik vissza?

Kérdezem tehát, mikor vonja felelõsségre a kormány Bokros Lajos volt pénzügyminisztert. Várom megtisztelõ válaszát. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage