Rapcsák András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RAPCSÁK ANDRÁS (KDNP): Miniszter Asszony! Köszönöm a választ. Megértem az ön nehéz helyzetét, hiszen közismert, ön is elismerte, hogy gyakorlatilag a kormányt szerintem egyetlen, ön szerint egyik cél, a gyors privatizációs bevétel megszerzése motiválta. Viszont ehhez én hozzáteszem, oly módon, hogy privatizációs stratégia és a jövõbeni hatások felmérése nélkül.

A közismert ellenzéki fészek, a Magyar Hírlap mai számában a következõ vezércikket írja: "Veszélybe kerülhet a biztonságos energiaellátás." Ebben hivatkozik természetesen az Állami Számvevõszék vizsgálatára is, amiben kifejtik, hogy valóban reális veszély az, hogy ebben az országban az energiaellátást nem fogjuk tudni biztosítani - ezt veti fel az interpelláció.

Felveti az interpelláció a privatizációs folyamatok ellenõrzésének kérdését, amelyre részben válaszolt a miniszter asszony. Mivel "elfekszik" a Ház elõtt a privatizációs ellenõrzõ bizottság kérdése, úgy gondolom, javaslom, hogy nagyon célszerû lenne azt mûködésbe hozni.

El kell mondanom azt is, miniszter asszony, az erõmû-fejlesztési koncepció elõterjesztése nem megalapozott. Abban az esetben, hogyha a kormány a privatizációs szerzõdésben nem teljesítette a 8 százalékos eszközarányos nyereséget, semmi sem kötelezheti a monopolhelyzetbe került vállalatokat, társaságokat, hogy befektetéseket eszközöljenek az erõmûiparba, hisz ezek is állami vállalatok.

Közismert, hogy az áramszolgáltatató és egyéb energiarészvényekkel spekulációs céllal már megindultak a brókerek. Hogy mennyire szolgálja az ország javát, talán el kell mondanom a tisztelt Ház elõtt, hogy közel kétezer önkormányzat áll perben, többek között a villamosenergia- ipari részvények... (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idõ leteltét.) ...és villamosenergia-ipari tulajdonlás biztosítása érdekében.

Úgy gondolom, miniszter asszony, hogy így és ilyen formában ezt a választ nincs módomban elfogadni. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage