Izsó Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

IZSÓ MIHÁLY (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Képviselõtársak! Az utóbbi idõben több vállalkozótól hallani azt, hogy a költségvetésbõl mûködõ, gazdálkodó szervek idõben nem tudják vagy nem akarják rendezni a szállított áruk, az elvégzett munkák ellenértékét, holott azok teljesítése dokumentálva is van. Egyes esetekben ennek nagysága 5-6 millió forintot is elérhet.

A teljesítõnek három lehetõsége van. Lemond az igényérõl, ölbe tett kézzel várja pénzét vagy peresít. Minden esetben a vállalkozó van rendkívül hátrányos helyzetben, fenyegeti a csõd is. Sõt az adó- és adójellegû kötelezettségeinek sem tud eleget tenni. Késedelem esetén büntetõkamatot is köteles fizetni a több, 2-300 ezer forintos adóhátralék címén. S hiába tartozik neki a költségvetési szervekhez besorolható megrendelõ - tehát az állam - 10-szer, 20-szor annyival, még akkor is köteles ezt megfizetni.

Kérdezem: milyen lehetõségek vannak az állami tartozások rendezése területén? Tisztelettel várom államtitkár úr válaszát. Köszönöm. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage