Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Asszony! Ha tél, akkor energia, fûtés, azon belül is távhõ. A Fidesz-Magyar Polgári Párt most már hetedik alkalommal szól a távhõ árának drágulása és a januári energiaár-emelések hatása következtében elõállt helyzetrõl.

A távfûtésbõl fûtésüket megoldók február-márciusban fogják igencsak borsos számláik átvételét követõen érzékelni a változásokat. Ilyenkor azon túl, hogy mindenki elmormol magában vagy éppen hangosan egy-egy rosszalló kifejezést, mindig megnõ azok száma is, akik egyfajta polgári engedetlenséghez, a nemfizetés eszközéhez nyúlnak.

S itt elérkeztünk egy évek óta megoldatlan problémához, amely fentiekbõl is következtethetõen az idén csak fokozódhat. A társasházak, elsõsorban a panelházak lakóinak gondjairól van szó. Mint ismeretes, a legtöbb panelházban a szigetelések megoldatlansága miatt hatalmas energiapocsékolás történik a lakók akaratán kívül. Az elavult, egycsöves fûtési rendszerek nem felelnek meg az elõírt szakmai követelményeknek, de ami még problémásabb, lehetetlenné teszi a lakások fûtési rendszerének leválasztását a ház többi lakójától, így nem adnak lehetõséget az egyéni takarékoskodásra sem. Ez az "együtt sírunk, együtt nevetünk" rendszer mára azonban csak együtt sírásra változott, hiszen elég néhány lakó nemfizetése, és veszélybe kerülhet egy egész lakóközösség fûtése, enyhébb esetben is a rendesen fizetõ lakóknak kell helytállniuk a notórius tartozókért.

Tisztelt Államtitkár Asszony! Miképpen kívánunk végre változtatni ezen az áldatlan helyzeten? Mivel ösztönözzük a panelházak lakóit, hogy gazdaságosabb, energiatakarékosabb rendszereket alakítsanak ki, és ennek megfelelõen átalakításokat végezzenek? Milyen támogatást kaphatnak ezekhez a munkákhoz? Kihez fordulhatnak a lakóközösségek ilyen ügyekben?

Tisztelettel kérem a sokat ígért hitelfelvételi lehetõségeket és azt a rendszert, amelyeket már többször ön is... (Az elnök a csengõ megkocogtatásával figyelmeztet az idõ leteltére.)... megígért a parlamentben, ezen Ház falai között. Kérem válaszát. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage