Medgyasszay László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Asszony! Az ön jelenlegi megbízatásának elsõ parlamenti munkanapján az iránt érdeklõdtem az akkor jelen lévõ pénzügyminiszter úrtól, hogy mi a véleménye az állami erdõtulajdonhoz kötött vadászati jog mûködtetésével kapcsolatban. A miniszter úr akkor egy nagyon korrekt és pozitív, határozott választ adott kérdésemre. Ennek ellenére nem teljesen megnyugtató a dolgok menete ebben a témában, mivel - gondolom - a PM hatásköre bizonyos kettõsség következtében meglehetõsen korlátozott. A gyakorlat azt mutatja, a vidéken élõ munkatársaim, barátaim arra hívták fel a figyelmemet, hogy sajnos az ÁPV Rt. nemcsak korábban, hanem még ma sem jár a lehetõ legjobb úton.

Miért?

1. Az erdõkezelõ részvénytársaságokat nem szabadította fel teljesen a korábbi nyomasztó, nyomatékos elvárás terhei alól.

2. A rábízott állami földterületek tekintetében távolról sem követi a PM példáját sem az állam mint tulajdonos nevében eljáró személyek kiválasztásában, sem az állami tulajdonosi érdekek következetes képviseletében.

3. Nem jár el helyesen az alapvetõ általános tulajdonosi jogok érvényesülésének elõsegítésében, sõt néha még a tulajdonosi jogának gyakorlása körébe nem tartozó területekre is adott ki meghatalmazásokat.

Mindezeken túl most csak egy veszélyre van idõm felhívni miniszter asszony figyelmét. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság kivétel nélkül százszázalékos állami tulajdonú erdõgazdasági részvénytársaságokat bízott meg az állami erdõterületek vadászati jogával kapcsolatos jogosítványok gyakorlásával. Ezzel szemben az ÁPV Rt. megbízottai közül sokan olyan természetes személyek, akik sok esetben potenciális vevõi lehetnek a rájuk bízott állami vagyonnak. Úgy gondolom, ez sok veszélyt rejt magában.

Ezért nagy tisztelettel kérdezem miniszter asszonytól, mit szándékozik tenni az erdõt kezelõ részvénytársaságokra korábban rakott fékek teljes feloldására, és a gondjaira bízott állami tulajdonú vadászati jognak a PM-hez hasonló jogszerû és hatékony megalapozása érdekében.

Köszönettel várom válaszát. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage