Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! A szilveszterkor nyílvesszõtõl sérült lánnyal kapcsolatos megállapítások némi korrekcióra szorulnak, ugyanis Gyöngyösön, ahol a sérült ellátását nem vállalták, húszágyas gégészeti osztály mûködik jelenleg is. Ugyanakkor Pásztón csupán négyalapszakmás kórház mûködik, vagyis gégészeti fekvõbetegosztálya nincs, és a járóbeteg-szakellátás területén ebben az évben az óraszám az új szerzõdéskötés kapcsán - figyelembe véve a betegforgalmat és az igényeket is - heti tizenöt órára módosult. Vagyis fekvõbetegosztály, illetõleg ügyeletes gégész szakorvos nem lévén, a beteget Pásztón nem láthatták volna el.

Módosításra szorulnak a képviselõ úr további megállapításai is. Az ÁFI ugyanis jogosan függesztette fel a pénz folyósítását. A beruházással kapcsolatos szabálytalanságok mintegy fél tucat jogszabályba ütköznek, és ezt az Állami Számvevõszék is megerõsítette. Az önkormányzat és az ÁFI közötti perben az elsõfokú bíróság az ítéletében az önkormányzat keresetét elutasította. Vagyis a képviselõ urat a fõvállalkozói versenyeztetéssel kapcsolatban nem pontosan tájékoztatták.

Az önkormányzat az elsõfokú bíróság ítélete ellen fellebbezést nyújtott be, így az ügy a Legfelsõbb Bíróság elé került, tárgyalás még nem volt, a kórház rekonstrukciójának sorsa tehát a Legfelsõbb Bíróság ítéletétõl és ennek ismeretében a parlamenti döntéstõl függ.

Szeretném hangsúlyozni, hogy a tárca az álláspontját - képviselõ úr '95. decemberi szóbeli, illetõleg '96. május 20-ai írásbeli kérdésére adott válaszában -kifejtette. Ez az álláspontunk azóta nem változott. A hatályos jogszabályok, képviselõ úr, nem teszik azt lehetõvé, hogy a Népjóléti Minisztérium a pásztói kórház rekonstrukciója kapcsán kialakult konfliktust megoldja. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage