Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, igen tisztelt elnök úr. Igen tisztelt Képviselõtársaim! Négy fejezetben és tíz paragrafusban terjesztettem elõ a feltûnõ mértékû alaptalan vagyongyarapodásról szóló törvényjavaslatomat, amely ebben a tárgykörben az elsõ kísérlet arra, hogy végre valami történjék a nemzeti vagyon eltûnése ügyében, mert amint az önök elõtt ismeretes, a nemzeti vagyonnak körülbelül 80 százaléka úgy tûnt el, hogy a másik oldalon a lényegét tekintve semmilyen ellentétes vagyon keletkezése ki nem mutatható, és eddig a kormányzati oldalról mindig olyan védekezés hangzott el, hogy nem tudnak mit tenni ebben a kérdéskörben, mert az egész jogilag megfoghatatlan.

Én most ezért terjesztettem elõ egy törvényjavaslatot, amely kellõ alapot adhat arra, hogy az esetek egy igen tekintélyes részében felderítésre kerüljön, hogy milyen módon keletkeztek azok a vagyonok, amelyek feltûnõen nagy vagyonoknak minõsülnek - hangsúlyozom: csak ezekkel foglalkozom -, és amelyek mögött, ezt is szeretném hangsúlyozni, nincsen semmilyen piaci háttér. Tehát megmagyarázhatatlan jelentõs vagyonok keletkezésérõl van szó.

Az alapelvekben a törvény célját úgy határozom meg, hogy a feltûnõ mértékû alaptalan vagyongyarapodás feltárására és az állampolgárok közti indokolatlan vagyoni egyenlõtlenségek megszüntetésére vonatkozik. Hangsúlyozom: a törvénybõl magából kitûnik, hogy a valóságos, tehát a munka nélküli és a piaci háttér nélküli jelentõs vagyongyarapodásról van szó.

(17.00)

A törvény hatálya kiterjed a Magyar Köztársaság területén élõ magyar állampolgárokra és a köztársaság területén székhellyel rendelkezõ egyéni és társas vállalkozásokra.

Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az elõterjesztés III. fejezetében a vagyonvizsgálat keretein belül külön kitér a törvény arra, hogy a bejelentés alapján az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal ellenõrzési osztálya vagyonvizsgálatot köteles lefolytatni, amelyrõl a gazdagodót az eljárás elrendelésével egyidejûleg értesíteni kell. A vagyonvizsgálatot végzõ adóhatóság jogosult az ellenõrzött személy elszámoltatására is. Ismétlem, képviselõtársaim, olyan vagyonokról van szó, amelyekrõl mi a médiákból olyan ismeretekkel rendelkezünk, hogy például valaki jelezte, hogy olyan szegény ember, hogy egy fél liter tejet nem tud a gyerekének megvenni, és néhány hónap múlva sok milliárdos vagyon tulajdonosa lett.

Úgy gondolom, végre számot kell adnia a parlamentnek, hogy hajlandó- e komolyan fellépni az ilyen vagyonok létrejötte ellen, vagy nem. Álláspontom szerint ez egy vízválasztó a parlament életében, mert az ilyen vagyonok keletkezését fel kell deríteni, az ilyen vagyonok keletkezése tekintetében az adóhatóságnak a megfelelõ eljárásokat le kell folytatnia.

Szeretném, ha az igen tisztelt képviselõtársaim egyetértenének velem abban, hogy a társadalom értetlenül áll a tény elõtt, hogy az igen tisztelt Ház miért nem lép fel az ilyen esetekben, és egyáltalán miért tûri el azt, hogy a társadalom döntõ része elszegényedett, egy pici része óriási vagyonhoz jutott, a lényegét tekintve munka nélkül, vagyon nélkül, korrupcióval, bûncselekménnyel, a tûzhöz való közelállással.

Ha önök valóban fel kívánnak lépni a korrupció és a feketegazdaság ellen, akkor szíveskedjenek tárgysorozatra tûzni ezt a törvényjavaslatot, és a jobbító szándékú módosító indítványaikkal annak érvényesülését elõsegíteni. Köszönöm a támogatásukat. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage