Szõdi Imre Tartalom Elõzõ Következõ

SZÕDI IMRE, a környezetvédelmi bizottság elõadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az Országgyûlés környezetvédelmi bizottsága mint kijelölt bizottság 1997. január 28-án megtárgyalta az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium elõterjesztését és szóbeli kiegészítése alapján megtárgyalta a törvényjavaslatot. A törvényjavaslat indoklását és az elõadottakat megismerve a bizottság feltétlenül indokoltnak tartja a nemzetközi egyezmény kihirdetésének törvénybe iktatását.

A bizottság megnyugvással vette tudomásul, hogy az atomenergiáról szóló, 1996 decemberében jóváhagyott CXVI. számú törvénnyel biztosított az összhang. Bizottságunk az atomenergiáról szóló törvény tárgyalása során kiemelt fontosságot tulajdonított az atomenergia békés és fõleg biztonságos felhasználásának. Kiemelten kezeltük a kis és közepes aktivitású hulladékokat, a radioaktív hulladékokat, a kiégett üzemanyagok tárolását és annak elhelyezését. Fontosnak tartottuk a környezetbiztonsági és sugárvédelmi kérdéseket.

Az elõttünk lévõ törvényjavaslatot az Országgyûlés 98/1995. számú határozatával már megerõsítette. Magyarország a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség keretei között létrejött egyezménynek nemcsak részese, hanem aktív kezdeményezõje és részvevõje is. Az egyezmény alapján vállalt kötelezettségek a nukleáris biztonság jogi, szabályozási és hatósági kereteit javítják.

Az elmondottakra való tekintettel a bizottság a törvényjavaslatot egyhangúlag általános vitára és támogatásra javasolja. Köszönöm. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage