Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Valóban, a felszólalás címe: "Mikor kell meghalnia Dezsõnek?", és azért határozta meg a Független Kisgazdapárt ilyen címszó alatt a mai felszólalását, mert ezzel kívánja felhívni a közvélemény figyelmét a vidék és azon belül a mezõgazdaság tragikus helyzetére. És amikor mi Bacsó Péter zseniális filmjének, A tanúnak a szóhasználatára utalunk, ahol is az éhezõ család kimondta a megfellebbezhetetlen verdiktet: a család disznajának, Dezsõnek meg kell halnia, nem akarjuk mi Rákosi Mátyáshoz hasonlítani Horn Gyula mostani intézkedéssorozatait, hiszen úgy gondoljuk, hogy a liberálbolsevista kormány vidékellenes frontális támadása egyáltalán nem hasonlítható Rákosi Mátyásnak a vidék elleni támadásához, annál összehasonlíthatatlanul veszélyesebb és sokrétûbb támadás ez, gyakorlatilag az ország tönkretételét idézõ támadás. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Éljen Rákosi!)

És nagyon sajnálom, hogy a napirend elõtti felszólalások rendszere olyan, hogy ha a miniszterelnök úr kíván szólni, akkor az ellenzéknek nincs joga reagálni mindarra a képtelenségre, amelyet a miniszterelnök úr a viszontválaszában elmond. De hadd hivatkozzam arra, hogy akkor, amikor a mezõgazdaság és a vidék tönkretételébõl beszélek, akkor mindenekelõtt szólni kell arról az 50 ezer forintos fejenkénti, de évi õstermelõi fogyasztási felsõ határnak a felállításáról... (Derültség és közbeszólások az SZDSZ padsoraiból.) ...amely egyértelmûen egy olyan alkotmányellenes konstrukció, amelyet nem lehet eltûrni. Mert az, hogy az azon felüli fogyasztás már adó alá esik, ez az õstermelõk olyan alanyi jogainak a korlátozását jelenti, ami a földek tömeges elhagyását fogja maga után vonni.

A vidék úgy ítéli meg a helyzetet, hogy ez egy szándékos magatartás a kapzsi kormányzati oldal részérõl, amely nem elégszik meg azzal, hogy az ismert módon törvényes osztogatással megszerezzék a még fellelhetõ földeket, hanem a szorgos-dolgos magyar népet el akarják ûzni a saját földjeikrõl.

Engedjék meg, hogy rámutassak arra: alkotmányellenes az õstermelõi igazolvánnyal kapcsolatos rendelkezés is, ami az elõbbi rendelkezéshez hasonló módon tönkreteszi a vidéket, hiszen az õstermelõi igazolvány kiállításához kötelezik a nyilatkozattevõt, hogy nyilatkozzon az általa használt földterület nagyságáról, aranykorona- értékérõl, arról, hogy milyen mûvelési ág tekintetében használja, és kötelezõ nyilatkoznia az állattartásra alkalmas épületekrõl, azok helyérõl, férõhelyérõl és arról, hogy milyen állatokat tart.

Ezeket bejegyzik az õstermelõi igazolványba, és a vevõ - vagy nevezzük a jogszabály használata szerinti szóhasználatnak megfelelõen kifizetõnek - kézbe veszi ezt az igazolványt, és abban a pillanatban világosan látja az õstermelõnek a teljes helyzetét, miáltal az õstermelõ teljesen kiszolgáltatott helyzetbe kerül. Ez olyan, mintha - mondjuk - valaki, aki a házát el kívánná adni, köteles lenne a vevõ számára egy részletes vagyonbevallást adni, hogy minél inkább ki tudja zsákmányolni a vevõ az eladót.

Úgy gondolom, igen tisztelt kormánytöbbség, nem véletlen az, hogy itt van a kezemben (Mutatja.) - nem akarok visszaélni vele - a nyílt levél Tokaji Ferenc MSZP-s országgyûlési képviselõhöz... (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) ...akinek a háza elõl indítják a kiskõrösi demonstrációt. Befejezem a mondatot, elnök asszony. Úgy gondolom, önöknek nem demonstrációra kellene kényszeríteni a vidéket, hanem a tisztes megélhetést biztosítani mindenki számára, aki munkával kívánja azt elérni. (Taps az ellenzéki padsorokban. - Közbeszólás az FKGP padsoraiból: Úgy van!)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage