Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Mindenekelõtt szeretném megköszönni Isépy képviselõ úrnak azt, hogy erre a szerintem is országos jelentõségû ügyre felhívta a figyelmet, és hogy méltató hangnemben és pozitívan emlékezett meg errõl a Modernizációs Chartáról. Úgy gondolom, azt remélem, hogy ez a Kereszténydemokrata Néppárt hivatalos álláspontja a chartával és általában a modernizációval kapcsolatban, nem pedig a mai napon az egyik napilapunkban megjelent KDNP-s szakértõ meglehetõsen elítélõ véleménye. (Dr. Szabó Iván: Az a másik.)

Egyetértek mindazzal, amit Isépy képviselõ úr elmondott, és egyetértek a Modernizációs Chartában foglaltakkal is, olyannyira, hogy magam is eljuttattam csatlakozó nyilatkozatomat a charta kibocsátóihoz. De egyetért vele a minisztérium is, jeléül ennek az egyik kibocsátója Báthory Zoltán, a minisztérium helyettes államtitkára, és egyetért a kormány is, amelynek programjában és az õt támogató koalíciós pártok választási programjában a modernizáció az egyik kulcsfogalom volt.

Engedjék meg, hogy egyetlen kérdésre összpontosítsak a charta által felvetett sok kérdés közül - és ez a közoktatás kérdése. Ebben az elemben a charta azt állítja, hogy a fejlõdés kulcsa az általános mûveltség terjesztése, a képzés színvonalának emelése és a közoktatás fejlesztése.

Tisztelt Ház! A kormány azt ígérte, hogy megállítja a központi közoktatási kiadások reálértékben történõ csökkenését. Ennek jegyében a '96. évi költségvetés 43 százalékkal, a '97. évi költségvetés 29 százalékkal szán többet fordítani a közoktatásra, mint az elõzõ évben, és ebben nincs benne az önkormányzatok más forrásokból erre irányuló ráfordítása. Ezen kívül ennek a növekedésnek az ütemét garantálja az, a nyáron módosított közoktatási törvény, amely erre nézve külön alapokat hoz létre; és az általános mûveltség további terjedését garantálja az a nemzeti alaptanterv, amelyet a kormány kiadott és bevezetni elrendelt... (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.) ...és amelyet jelen pillanatban egyes ellenzéki pártok próbálnak elhalasztani. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage