Eörsi Mátyás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. EÖRSI MÁTYÁS, a külügyi bizottság elnöke: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A külügyi bizottság már számos alkalommal foglalkozott a szlovák-magyar kapcsolatokkal. És én úgy tapasztaltam, hogy azokban a kérdésekben, amelyekrõl Mészáros István képviselõtársam szólt, a külügyi bizottságban mindig is konszenzus volt, s örömmel tapasztalom, hogy most a Házban is errõl a kérdésrõl konszenzus alakult ki.

Szeretném ugyanakkor hozzátenni, hogy nem lenne szerencsés, fõképp a konszenzus szempontjából, hogyha összekevernénk azokat az aggályokat, amelyeket Mészáros István képviselõtársam megfogalmazott, az alapszerzõdés vitájával.

Én úgy ítélem meg, hogy az alapszerzõdés azokra az aggályokra, amelyeket Mészáros képviselõ úr fölvetett, tartalmaz pozitív rendelkezéseket, minden ellentétes megfogalmazás ellenére. A 13. cikkely elsõ bekezdése rögzíti a történelmi és kulturális emlékek megõrzésére vonatkozó kötelezettségeket. Mészáros képviselõ úr említette már azt, hogy a kisebbségek ügye nem minõsülhet az államok belügyének, és a 15. cikkely tartalmazza azt, hogy a kisebbségeknek joguk van szóban és írásban, magán- és közéletben szabadon használni anyanyelvüket. Ezekrõl a kérdésekrõl szólt Mészáros István képviselõtársam.

Azt kérem a Ház minden képviselõjétõl, minden frakciójától, akár támogatta az alapszerzõdést, akár nem támogatta, használjuk ki azt, hogy az alapszerzõdésben ezekrõl a kérdésekrõl igen konkrét, igen nyilvánvaló rendelkezések vannak, és az ebben foglaltakat kihasználva próbáljuk meg elérni, hogy Szlovákiában a helyzet javuljon.

Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage