Medgyasszay László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A gazdasági kamarák szervezése, mûködésének megkezdése jól példázza és alátámasztja azt az általános érvényû igazságot, hogy nem elég hogyha a palament meghoz egy törvényt, gondoskodni kell annak a jó és megfelelõ végrehajtásáról.

Ez a folyamat példázza azt is, hogy egy átalakuló társadalmi- gazdasági helyzetben, ilyen viszonyok között az új, kialakuló intézményrendszer felállításában, mûködtetésének megindításában az államnak fontos szerepe kell hogy legyen, és az állami szerepvállalást itt hangsúlyozottan meg kell oldani.

Az elmúlt másfél-két évben a mezõgazdasági bizottságban kormánypárti képviselõtársaimmal egyetértésben, azt hiszem, hogy nem túlzok, ha azt mondom, hogy harcolni kellett azért, hogy a Magyar Agrárkamara a megfelelõ állami támogatást, költségvetést megkapja ahhoz, hogy meginduljon. Még ma is sajnálattal kell megállapítani, hogy nem tökéletes, és a Magyar Agrárkamara nem kapja meg azt a segítséget, ami elvárható lenne. Reméljük, hogy az új miniszter úr ebben majd még segít nekünk és segít a kamaráknak.

Azt a gondolatomat is szeretném önökkel megosztani, hogy az éremnek két oldala van - három is van, de most csak kettõrõl beszéljünk -: van egy állami szerepvállalás és van egy a termelõk részérõl történõ elvárás.

Gyõr-Moson-Sopron megyében az agrárkamara az általános törvényben meghatározott funkcióin túl szervezõ és szolgáltató szerepet is vállal. Azt hiszem, hogy az is tanulság, épp a Gyõr-Moson-Sopron megyei tapasztalatokból, hogy jogosan várják el a mezõgazdasági termelõk a kamaráktól, hogy ebben az átalakuló idõszakban ezt a szerepüket, a szervezõ és szolgáltató szerepet fokozottan felvállalják. De ehhez, tisztelt kormány, pénz kell. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage