Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! 1997. január 16-án négy szervezet, az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, az Egészségügyi Gazdasági Vezetõk Egyesülete, a Magyar Kórházszövetség és a Magyar Orvosi Kamara összeült, megbeszélést folytattak, és egy állásfoglalást hoztak.

"A magyarországi betegellátás helyzete tarthatatlan - mondják. A '97-re ígért szinten tartással ellentétben a '97. évi állami költségvetésrõl szóló törvény, a Társadalombiztosítási Alapok '97. évi költségvetésérõl szóló törvény, valamint a végrehajtásukra hozott finanszírozási kormányrendeletek ismeretében egyértelmû, hogy '97-ben az egészségügy helyzete tovább romlik. A fenti jogszabályok nem nyújtanak fedezetet sem a lakossági infláció mértékét meghaladó egészségügyi infláció ellentételezésre, sem az egészségügyi dolgozóknak ígért 18 százalékos keresetnövekedésre."

Ezek után január 27-én az Orvostudományi Egyetem nagytermében volt egy tájékoztató megbeszélés, ahová az intézményvezetõket hívta össze a minisztérium, ahol tájékoztatták õket az idén várható változásokról, ám számos kérdésre nem kaptak választ.

Február 7-én a Magyar Orvosi Kamara összehívta a parlamenti pártok képviselõit, és megbeszélést folytattak - folytattunk. Itt a kormánypárti képviselõk is egyértelmûen azt mondták: világosan látható, hogy az egészségügyben nincs meg a fedezete a béremelésnek, világosan látható, hogy nagyon gyorsan pótköltségvetésre lesz szükség.

Ezek után lássatok csodát! Miniszter úr válaszolt. S mit válaszolt? "A pótköltségvetési vita gerjesztésével a különbözõ csoportok és személyek bizonytalanságot akarnak kelteni az egészségügyi intézmények vezetõi között." Tisztelt Képviselõtársaim! Érdekes és jellemzõ, megszólalt a régi lemez. Nem az a baj, hogy baj van, hanem az a baj, hogy beszélnek róla egyesek. Hát ez aztán igazán felháborító! (Derültség, zaj az MSZP padsoraiban.)

Ki kelti a bizonytalanságot, tisztelt képviselõtársaim, amikor a december 26-án megjelenõ finanszírozási rendelet, amely hatályba lép január 25-étõl, a háziorvosi ellátásban a január 1-jétõl történõ finanszírozás részleteit szabályozza. Hogy fogják ezt végrehajtani? Jogász képviselõtársaim talán elgondolkodnak rajta, hogyan lehet hetekkel visszadatálni egy rendeletet; hogy talán még a minisztérium sincs tisztában vele, de a háziorvosok bizonyára nem, hogy e rendelet alapján a háziorvosi körzetek jelentõs részében több tízezer forintos havi csökkenést fognak megélni a háziorvosok. Nem tudom, a minisztérium átszámolta-e, de ha most megindul a tiltakozási akció, nem szeretném, ha azt mondaná, hogy a háziorvosokat egyesek heccelik a tiltakozásra.

Akkor, amikor a minisztérium nem tud válaszolni arra, hogy a február 1-jétõl érvényes egészségügyi béremelés hogyan fog megtörténni, amikor a márciustól kezdõdõ finanszírozási változások részleteit az intézmények még nem ismerik, és egyébként is az elsõ összeget ennek alapján majd májusban fogják kapni. Akkor, amikor ebben az évben a januári finanszírozási összegek megegyeznek a tavaly decemberivel, miközben az energiaárak már megnõttek, tisztelt képviselõtársaim. Tavaly a költségvetés késlekedése miatt legalább annyit megtett a parlament, hogy 5 százalékkal emelt összeget irányított az intézményekhez. Az idén ez sem történt meg.

Feltették a kérdést az egyetemen az intézményvezetõk: hogyan emeljenek bért, kinek, mikor, mert nem tudják, hogy márciustól pontosan mit fognak kapni, a vita folyik, a miniszteri rendelet még nincs kész, a szabályozás részletkérdéseit nem ismerik. Nem tudják, hogy mi lesz az a bázis, amelyre ebben az évben számítani fognak.

Tisztelt Képviselõtársaim! Gondolkozzanak el! A magyar egészségügyi intézmények nem tudják, hogy a jövõ hónapban mit fognak tenni és mibõl. Ezek után még egyszer megkérdezem: valóban úgy van, hogy azok bizonytalanítják el az egészségügyet, akik beszélnek ezekrõl a problémákról, és sürgetik a megoldását? Vagy talán azok, akik egymásnak ellentmondó intézkedések sorozatát hozzák kapkodva, kiszámíthatatlanná téve az egész magyar egészségügyi ellátás helyzetét?

Tisztelt Képviselõtársaim! Nézzenek mögé a valóságnak! (Az elnök a csengõ megkocogtatásával figyelmeztet az idõ leteltére.) S nagyon kérem, hogy kormánypártiként is követeljék ennek a helyzetnek a feloldását. Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage