Kis Gyula József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS GYULA JÓZSEF (MDF): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Ön azt mondta, hogy megoldható a 18 százalékos ígért béremelés abban az esetben, ha korrekt gazdálkodással ezt az intézmények megvalósítják. A korrekt gazdálkodás ebben az esetben a következõt jelentené.

1. Eddig nem gazdálkodtak korrekten, tehát az egészségügy válsága az orvosokon, az egészségügyi dolgozókon múlik.

2. Miután jövõre az Egészségbiztosítási Alapban 4 százalékkal magasabb összeg áll az egészségügy rendelkezésére, mint a tavalyi, '96- os év utolsó hónapjában, hiszen az árak is az utolsó havi árakra rakódnak, az infláció azt követi, és mialatt '90-tõl '95-ig felére csökkent az egészségügyre fordított összegek reálértéke - éppen az itteni nagyobb infláció miatt -, csak oly módon biztosítható a megígért 18 százalék, ha a mûködési költségbõl csoportosítanak át.

Ez nemigen tûnik korrekt gazdálkodásnak két okból. Egyrészt a mûködési költség és a béralap elkülönítendõ lenne, legalábbis elvileg. Másrészt az egészségügyben a mûködési költség nem azt jelenti, hogy spórolunk a krétán, vagy nem veszünk új íróasztalt, széket a titkárnõnek, hanem itt a mûködési költség a gyógyszer, a kötszer, a fûtés, a világítás, a betegek élelmezése.

Orvosként nem tudom korrektnek tekinteni azt, hogy ezen spóroljam meg az orvosok béremelését. (Dr. Pusztai Erzsébet: Bravó! - Taps az ellenzéki padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage