Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Megdöbbenéssel, sajnálattal vettük tudomásul az Állami Számvevõszék megállapításait az energiaszektor privatizációjáról. Sajnos, ennek a fényében is - amint itt a parlamentben sokszor elmondtuk - a fõ probléma nem az, hogy privatizáció történt, hanem az, hogy teljesen bevételi szemlélet alapján egy stratégiai ágazatot, a nemzet egyik legfontosabb vagyonát képezõ ágazatot privatizáltak ilyen módon.

Sokszor volt már errõl vita itt, a parlamentben, akkor a kormányzati oldalról azt hallottuk, hogy nyugodjunk meg, van egy formula, amellyel biztosítható a nemzeti érdekek érvényesítése akkor is, ha többséget szereznek a külföldi tulajdonosok, és ez az aranyrészvény. Többször kérdést tettünk fel arra vonatkozóan, hogy hogy mûködik ez. Sajnos, tájékozódásunk szerint nem mûködik megfelelõen. Emlékeztetek arra, hogy ennek a privatizációnak a következtében nagyon torzul sikerült ez a villanyenergia-áremelés. Már ezt is szóvá tettük a parlamentben, és végsõ soron a Kereszténydemokrata Néppárt az Alkotmánybírósághoz fordult annak eldöntése érdekében, hogy alkotmányos-e az, hogy a privatizált szektor és a hazai tulajdonban maradt szektor között ilyen jelentõs különbség van az áremelésbõl való részesedésben.

Én is szeretnék arra emlékeztetni, hogy miniszter asszony a KDNP frakciójában is járt, és végül is annak a konzultációnak az eredményeképpen kaptunk egy ígéretet arra, hogy koncepcióváltás lesz ezen a területen. Mi ezt ezúton is számon kérjük. De mindenképpen visszatérve az ÁSZ jelentésére, nagyon sajnálatos és nagyon megdöbbentõ, hogy ezt kellett regisztrálni. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az ellenzék padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage