Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A Független Kisgazdapárt kezdettõl fogva ellenezte az ilyen stratégiailag fontos ágazat mint a villamos ipar privatizációját. Sajnos, nem csalódott a Független Kisgazdapárt, hisz átgondolatlan, felelõtlen módon történt a privatizáció, és a magyar nemzetnek kára származott belõle.

Az Állami Számvevõszék vizsgálata teljesen bizonyítja, hogy milyen átgondolatlan volt ez a privatizáció és az, hogy a kormány maga döntött politikai, szakmai szempontok alapján és nem a társadalmi, szakmai teljes nyilvánosság elõtt, hanem egy, kormányhoz közel álló szûk szakértõi csapat és maga a kormány hozta meg ezeket a döntéseket, ez bizonyítja, hogy nem teljesültek azok az elvárások, amelyeket itt a kormánypárti képviselõk elmondtak.

Egyetértünk Dávid Ibolya képviselõ asszony felvetésével, hogy olyan, a nemzetgazdaságra káros folyamat indult el ezzel a privatizációval, hogy ha még a továbbiakban is a villamos ipar maradék egységeit is privatizálnák, akkor már valóban nagy tragédia származnék belõle. Ezért a Független Kisgazdapárt nevében is követelem a kormánytól, hogy a további privatizációt állítsák le, ne történjen a stratégiai ágazatokban tovább privatizáció. Nincs felhatalmazva a kormány arra, hogy ezt a feladatot elvégezze.

Még egyet elmondhatnék. Nagyon szomorú tapasztalat például a Tatabányai Energetikai Kft. és az oroszlányi Vért Hõerõmû. Ez a nagy kalap, ez a szocialista egyenlõségesdi, amikor egy nyereséges - mondjuk Oroszlány -, össze akarnak vonni, és a központját átköltöztetik Tatabányáról talán azzal a szándékkal, hogy ott, ahol még nyereséges egy egység, azt is összemossák, és veszteséget csináljanak, hogy talán olcsóbban el lehessen adni, vagy nem tudni, hogy milyen szándékok vezérlik a tisztelt kormányzatot, vagy magát a privatizációs felügyeletet abban, hogy a gyakorlatban ilyen átgondolatlanul történjen a privatizáció, mint amit sajnos Oroszlány esetében is tapasztalunk. Köszönöm. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage