Csiha Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSIHA JUDIT tárca nélküli miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõtársaim! A villamosenergia-ipari társaságok privatizációjának elõkészítése, mint az közismert, 1993-ban indult. A jogi alapját az 1994-es villamosenergia-ipari törvény adta meg. Ezt követõen folytatódott a privatizáció elõkészítésének szakmai elõkészítõ munkája. Ezekbõl az adatokból úgy gondolom, azzal nem lehet vádolni a kormányt, hogy elkapkodta volna ezt a tevékenységét, hiszen át is nyúlt egyik kormánytól a másikig.

Ami az ÁSZ-jelentés tartalmát illeti: való igaz, hogy akár a parlament állandó bizottságainak, akár az Országgyûlésnek érdemes egy hosszabb idõt rászánva az abban foglaltakat megvitatni, a kormánynak és az ÁPV Rt.-nek pedig az abban foglaltakat megszívlelni akkor is, ha sem jogszabálysértést nem állapított meg, sem felelõsségre vonást, sem egyéb eljárást nem kezdeményezett, olyan ajánlásokat tett, amik a további privatizációs folyamatban felhasználhatók, felhasználandók és nagyon fontosak.

A jelentéssel kapcsolatosan természetesen elkészült az ÁPV Rt. észrevétele, ennek a vitája, illetõleg értékelése a következõ napokban várható.

(9.40)

Az már, ugye, természetesen magyar sajátosság, hogy hamarabb kapták meg a képviselõ urak, hölgyek és az újságok az ÁSZ-jelentést, mint maga az ÁPV Rt. De hát ilyen országban élünk.

Ami a szakmai elõkészítéshez hozzátartozik még: a szakmai közvélemény véleményét több fordulóban kértük és kérjük. Éppen a múlt héten zajlott le egy 400 fõvel megrendezett tanácskozás, ami éppen azt hivatott szolgálni, hogy a további privatizációs lépések az MVM- vállalatcsoport tekintetében igényelnek-e koncepcióváltást vagy a jelenlegi koncepció igazítását. Ennek ismeretében fog dönteni a kormány az elõterjesztések alapján... (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) ...a privatizáció további sorsáról. Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage