Németh Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A magyar- szlovák viszonynak az elmúlt hónap egy nagyon hosszú hónapja volt, egy hosszú január áll mögöttünk. Két kérdésben szeretném összegezni a történt eseményeket, hiszen nem volt alkalmunk az múlt idõszakban reflektálni ezekre.

Az elsõ talán érintett már az elmúlt héten is, illetõleg a tegnapi miniszterelnöki felszólalásban is: a bõsi vízlépcsõnek az ügye. A második kérdés, a kisebbségi nyelvhasználattal kapcsolatos problémák, illetõleg a Szlovákiában kibontakozott bizonyítványháború kevésbé volt taglalva az elmúlt idõszakban.

Hadd reagáljak a bõsi üggyel kapcsolatban az elmúlt héten fölmerült eseményekre! Tegnap Horn Gyula éles hangnemben felelõtlenséggel és hazugsággal vádolta meg a Duna Kört és az egész ellenzéket úgy, ahogy van. Ugyanakkor a miniszterelnök úrnak egy szót sem sikerült szólni arról, hogy a peren kívüli megegyezésnek a kérdése szerepel-e a kormány szándékai között Bõs ügyében mind a mai napig, vagy pedig nem. E tekintetben tovább bizonytalanított el bennünket Horváth Tamás nagykövet, aki ennek a titkos tárgyaló delegációnak az egyik meghatározó személyisége. Néhány napja, február 5-én azt mondta, hogy a tényfeltáró megbeszéléseket nem lehet lezártnak tekinteni, a szlovák féltõl ilyen diplomáciai információt a magyar fél nem kapott.

Tisztelt Ház! Le szeretném szögezni, hogy a felelõtlenség és a hazugság nem az ellenzéket, hanem a kormányt terheli a bõsi kérdésben. Elõször is azért, mert a januári titkos tárgyalások ténye ártott, nyilvánvalóan, folytatása pedig alááshatja a hágai nemzetközi bíróságon a magyar pozíciót. Ezt nem más mondta, mint Szénási Sándor, a Külügyminisztérium jogi fõosztályvezetõje vagy Lamm Vanda neves alkotmányjogász, hiszen az érvelésük szerint Magyarország mint felperes ezeknek a külön tárgyalásoknak a tanúsága szerint, ha ez tovább folytatódik, egyértelmûen bebizonyosodik, hogy nem hisz a saját igazában, ily módon az esélye a perben való sikeres szereplésre is látványosan csökkenhet.

Másodszor: ami a hazugságokat illeti, bebizonyosodott, hogy a tárgyalások nem a per utáni, hanem az azt megelõzõ megállapodásra irányultak, hangzik; külügyminiszter úr, Kovács külügyminiszter úr nyilatkozatai ezt egyértelmûen alátámasztják.

Harmadszor: bebizonyosodott az is, hogy a tárgyaló delegáció igenis készített titkos feljegyzéseket a miniszterelnök számára, tehát amit el akar leplezni a kormányzat a parlamenti képviselõk elõl, az igenis létezik, nem lehet nem létezõnek tekinteni ezeket a feljegyzéseket.

És végül: az sem igaz, hogy ne figyelmeztette volna az ellenzék a pöstyéni találkozó után, már '96 szeptemberében a peren kívüli megegyezés fölvetésének a veszélyére a kormányzatot, mint ahogy azt tegnap a miniszterelnök úr mondta.

Vonjuk le tehát, tisztelt képviselõtársaim, a tanulságokat! Elõször is: a március 3-án kezdõdõ per sikere megköveteli, hogy a magyar kormány vessen véget a titkos tárgyalásoknak azonnali hatállyal. Továbbá: a magyar ellenzéknek a követelése, hogy tájékoztassa a parlamentet a titkos feljegyzésekrõl és a hágai tárgyalási stratégiáról is, teljesen megalapozottnak tekinthetõ az elmúlt hetek tanulsága alapján.

Ami pedig a kisebbségi nyelvhasználati kérdéseket illeti, Meèiar bejelentette a minap, hogy a kisebbségi nyelvhasználatról szóló törvényt nem alkotja meg a Szlovák Nemzeti Tanács. Egyoldalú, nemzetközi fórumokon megerõsített vállalásaival ellentétben. Továbbá nem elégedett meg ezzel, hanem kirobbantotta az úgynevezett bizonyítványháborút, ami arról szól, hogy a szlovákiai magyar diákoknak a nyelvtörvényre hivatkozva elõször próbáltak meg egynyelvû, szlovák bizonyítványt kiosztani az elmúlt napokban, jóllehet 1921 és '96 között magyar nyelvût, illetõleg kétnyelvût kaphattak. Tíz napja legalább 21 magyar iskolaigazgató megtagadta az egynyelvû, szlovák bizonyítvány kiadását, s kétnyelvût adott ki. Így például a pozsonyi iskola vagy a kassai ipari iskola. Másutt viszont a tanulók nem vették át a szlovák nyelvû bizonyítványt, így például a füleki gimnáziumban. A retorziók is megkezdõdtek, tisztelt képviselõtársaim: Hornyák László szomotori igazgató meg kellett hogy váljon az elmúlt napokban az állásától.

Én bizakodva értesültem Kovács miniszter úr interjújáról, amelyet a Reuternek adott a kisebbségi nyelvtörvényrõl. Mégis egy hete, február 4-én, ezt követõen Szentiványi Gábor szóvivõ sietett leszögezni, hogy nem is volt, és nem is lesz diplomáciai akció Magyarország és Szlovákia között a kisebbségi nyelvtörvény ügyében a szóvivõi tájékoztató tanúsága szerint. Ez viszont sajnálatos.

Tisztelt Ház! Én azt kérném a kormányzattól, hogy a diplomáciai akciókat a bõsi ügyekben fejezzék be, a kisebbségi nyelvhasználati ügyekben viszont azonnal kezdeményezzenek ilyet. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage