Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Elõbb a bizonyítványháborúról, illetõleg a nyelvtörvény elmaradása miatti feszültségrõl pár szót, hiszen ez az az ügy, amiben alapvetõen egyetért kormány és ellenzék, ahogyan Eörsi Mátyás képviselõ úr is az imént nyilatkozott. Ebben a tegnapi nap folyamán is kirajzolódott egy konszenzus, ezt a kérdést Mészáros István szabaddemokrata képviselõ is megfogalmazta itt, a parlament nyilvánossága elõtt, és ez az az ügy, amiben közösen, együtt szükséges fellépnünk

Nem igaz az, hogy nincs diplomáciai lépés, nincs diplomáciai akció ebben az ügyben. Félreértésen alapulhat Szentiványi Gábor sajtótájékoztatójának az értelmezése, hiszen Bagi Gábor helyettes államtitkár úr nagyon is nyomatékosan szóvá tette aggodalmainkat január végi tárgyalásain. A következõ tárgyalási fordulón szintén fontosnak tartjuk, hogy ezt szóvá tegyük. Kovács László külügyminiszter úr a Reuternek adott nyilatkozatában errõl már beszélt, tegnap a parlament nyilvánossága elõtt szögezte le a magyar kormány álláspontját, és most én is ugyanezt teszem, mert a magyar kormány úgy értelmezi, hogy a bizonyítványosztással a magyarság egyik korábban biztosított joga sérül, korlátozódik, amely ellentétes az alapszerzõdés szövegével és annak szellemével is.

Tehát mi a megoldást továbbra is a Szlovákia által már többször vállalt kötelezettségvállalás teljesítésében, azaz a kisebbségi nyelvtörvény megalkotásában és a kisebbségek által eddig élvezett jogok maradéktalan biztosításában látjuk.

Ami a bõs-nagymarosi kérdéskört illeti, errõl hosszan beszéltünk -

én magam is - az elmúlt héten a parlamentben. Valószínûleg a képviselõ úr és frakciótársai ezen nem tudtak részt venni. Annyit még egyszer szeretnék leszögezni, hogy itt alapvetõ félreértés van, és Szénási György szavait is félreértelmezték. Nem alapvetõen az okoz kárt Magyarországnak, hogy a per elsõfokú ítélete utáni együttes értelmezésre szakértõi egyeztetés folyt, hanem az, hogy ez itt egy belpolitikai vita kérdésévé vált, és olyan értelmezést és olyan szándékokat tulajdonítottak egyes képviselõtársaink a magyar kormánynak (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi, hogy letelt az idõkeret.) és a magyar kormány tárgyaló delegációjának, amely nem felelt meg a magyar kormány szándékainak. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage