Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Frakcióvezetõ Úr! Mindenekelõtt azt gondolom, pontosítani kellene: nem a kormány rendezett ünnepséget, hanem a Közgazdasági Társaság, a Bankszövetség rendezett egy megemlékezést ennek a tízéves évfordulónak az alkalmából. Ha egy kicsit a gazdaságtörténettel foglalkozik frakcióvezetõ úr, bizonyosan tudja, hogy tíz évvel ezelõtt az akkori "szocialista" gazdaság mellett valóban egy óriási, reform értékû lépés volt, hogy Magyarországon kétszintû bankrendszer jött létre. Errõl emlékeztünk meg. Ez a kétszintû bankrendszer egy fontos eleme volt a gazdasági rendszerváltás elõkészítésének, és ez a kétszintû bankrendszer - mint arról egy héttel ezelõtt napirend elõtt beszéltem - ma már valóban olyan állapotban van, amely állapot, idézem a Deutsche Bank kutatóinak értékelését: "a visegrádi országok közül a legjobbnak tekinthetõ". Tehát a tíz év végi állapotok miatt egyáltalán nem kell szégyenkeznünk.

Abban önnek természetesen igaza van, hogy a tízéves idõszakon belül valóban voltak súlyos megrázkódtatások a bankrendszer számára -

különösen 1991-, '92-, 93-, mondjuk '94-ben -, közel 400 milliárd forintot költöttek bankkonszolidációra ebben az idõszakban. De azért azt is szeretném hozzátenni, hogy '95-ben már kevesebb, mint 20 milliárdot, '96-97-ben kevesebb, mint 10 milliárdot kell költeni. Ez is világosan jelzi, hogy túl vagyunk ezen az egyszeri megrázkódtatáson. Az egyszeri megrázkódtatás pedig jelentõs részben pontosan a gazdasági rendszerváltásból fakad. Abból fakad, hogy a GDP esett 20 százalékot, abból fakadt, hogy óriási válság söpört át, nemcsak Magyarországon, hanem más országokon is. Persze ehhez az is hozzájárult, hogy a bankrendszer sem prudensen hitelezett ebben az idõszakban.

Ezeket a tanulságokat - világosan lehet látni - mára már levonták, és azt gondolom, a ma mûködõ bankrendszerünk már valóban méltó arra, hogy ünnepeljük a mostani állapotáért. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage