Selmeczi Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! A kormány tavaly karácsonyra kellemetlen ajándékkal lepte meg a háziorvosokat: változtatott a finanszírozási szabályokon. A rendelet szerint a szakvizsgákat a jövõben nem honorálják, és gyakorlati idõként csak a háziorvoslatban eltöltött idõt veszik majd figyelembe.

Tisztelt Miniszter Úr! Ami elsõ olvasatra nem látszik, de a legnagyobb csapás a háziorvoslásra, az az, hogy ez a bizonyos rendelet forrásokat fog elvonni a rendszerbõl. Az önök politikája egyértelmûen restrikciós, megszorító. A háziorvosok finanszírozása nemhogy nem követi a jövõben az inflációt, hanem még forrásokat is von el a rendszerbõl. Hiába emelik önök az elõirányzatot, hogyha a pontszámokat - azokat a bizonyos pontszámokat, amely alapján a háziorvosok megkapják a pénzüket - lecsökkentik, méghozzá jelentõsen csökkentik. Magyarországon a háziorvoslás azért tudott fejlõdni, mert megérte háziorvosnak lenni. Most a finanszírozási rendelet változása - és ne felejtsük el, hogy a magánvállalkozókat sújtó tb-törvény miatt - jelentõs károk fogják érni a jövõben a háziorvosokat.

Tisztelt Miniszter Úr! Három kérdésem lenne ezzel kapcsolatban önhöz: nem fél-e ön attól, hogy az alapellátásban komoly gondok lesznek a jövõben a rendelet és a tb-jogszabályok változása következtében; hogyan kívánja megvalósítani ön azt a kormányzati szándékot, hogy az alapellátásban dolgozók száma növekedjék; és végül: ön szerint megéri-e majd a jövõben háziorvosnak lenni?

Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage