Horn Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HORN GYULA miniszterelnök: Tisztelt Képviselõ Asszony! Én is aggódnék az ön helyében, ha valaki be akarná zárni a határátkelõhelyeket. Szó sincs errõl. Olyannyira nem, hogy az elmúlt harmincegy hónap alatt nyolc új határátkelõ nyílt.

Hogy mi az, amirõl Meèiar miniszterelnökkel tárgyaltunk? Hadd idézzem önnek pontosan, amit fölvetettem, és ami a válasz volt!

(14.00)

A következõt kértem, hogy új határátkelõhelyeket nyissunk meg - hiszen háromról van szó -, és a meglévõket is modernizáljuk, bõvítsük. Vonatkozik ez a rajkaira és más nagy forgalmú határátkelõhelyekre. Szlovák részrõl a válasz az volt, hogy egyetért, de "az újak nyitásánál meg kell fontolnunk, fenntartjuk-e valamennyi régit - ez a Meiar-válasz -, mert azok közül számos kihasználtsága igen csekély", amiben sok igazság van, mert van olyan határátkelõ, ahol néhány százan kelnek át egy év alatt. Azt kérték, hogy ezt vizsgálja meg a két belügyminisztérium. Megállapodtunk ugyanakkor Meiar miniszterelnök úrral abban is, hogy két új határátkelõhelyet nyitunk, és azóta tárgyalások folynak a magyar-szlovák felsõ határszakaszon három újabb határátkelõhely megnyitásáról. Tehát ez a valós helyzet.

Még valamit hozzá szeretnék tenni: mind Békéscsabán, mind pedig a szlovákiai megbeszélésen természetesen szóba került a határrend megszigorításának ügye, ahogy Boross Péter belügyminiszter és miniszterelnök korában is volt, mint ahogy a következõkben is egy nagyon komoly feladat a csempészet, az illegális munkaerõ-beáramlás ellen és így tovább. De nem keverendõ össze a határrend megszigorítása a határátkelõhelyek sorsával. Errõl van szó és nem másról, tisztelt képviselõ asszony. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage