Fazakas Szabolcs Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FAZAKAS SZABOLCS, ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter: Igen tisztelt Elnök Asszony! Igen tisztelt Képviselõ Úr! Tisztelt Országgyûlés! Nagyon köszönöm a kérdését, mert én is megértem az alapdíj bevezetésével kapcsolatos aggodalmát, és azt hiszem, ezt az aggodalmat mások is megfogalmazhatták volna, és nagyon hasznosnak tartom, hogy így alkalmam nyílik arra, hogy eloszlassam a feltehetõleg nem megfelelõ információkból adódó félreértéseket ezzel kapcsolatban.

A szolgáltatók jelenleg és a jövõben is csak a miniszteri rendeletekben meghirdetett díjakat kérhetik a fogyasztóktól az energiaszolgáltatásért. Az ártörvény, a villamosenergia-törvény és a gáztörvény az ipari minisztert hatalmazza föl a villamosenergia- és földgázárak megállapítására. A szolgáltatók tehát csak a miniszteri rendeletben szereplõ árakat alkalmazhatják. A miniszter a törvényekben megszabott elveknek megfelelõen köteles az árakat megállapítani, és az alapdíj alkalmazása ezen elvekkel összhangban áll.

Az alapdíj koncepcióját egy olyan bizottság dolgozta ki, melynek tagjai voltak a villamosenergiai iparág és a fogyasztói érdekképviseleti szervezetek, a Magyar Energiafogyasztók Szövetsége, Társadalmi Kamara és egyéb szövetségek. Az alapdíj bevezetésének szükségszerûségével kapcsolatban a bizottságon belül teljes volt az egyetértés.

Az alapdíj alkalmazásának legfõbb indoka, hogy a szolgáltatással kapcsolatban olyan költségek is felmerülnek, melyek nagysága független a fogyasztott energia mennyiségétõl, ilyen például a mérõleolvasás, számlázás. A százforintos alapdíj erre hivatott részben fedezetet nyújtani. Hasonló tarifarendszer mûködik más szolgáltatási területeken is, így például a telefonnál, a távhõszolgáltatásnál vagy a lakosságon kívüli energiaszolgáltatásoknál. Az alapdíjból adódó árbevételt természetesen nem az eddigi árbevételen felül, hanem azon belül kapják a szolgáltatók, azaz ennyivel is csökkenne a fogyasztás mennyisége alapján a szolgáltatóknak járó árbevétel nagysága.

Jelenleg még folynak a szakértõi egyeztetések, az elmúlt évben megkezdõdtek, és a közeli jövõben pedig befejezzük az ezzel kapcsolatos szükségszerû társadalmi egyeztetést is. Szeretném kiemelni: az új tarifarendszer tervezete már a mai formájában is tartalmazza, hogy egy bizonyos szintnél kevesebb villamos energiát fogyasztóknak ne kelljen alapdíjat fizetniük. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage