Rusznák Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm szépen, elnök asszony, a szót. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Miniszter Asszony!

A parlament az elmúlt év végi hajrában elfogadta a kormánypártok néhány tizednyi szavazatának többségével a privatizációs törvény módosítását. Ennek egyik szakasza azt tartalmazza, hogy a kormány ingyenes állami vagyonhoz juttatja a szövetkezeteket. A törvényt a köztársasági elnök úr nem írta alá, és a visszaküldött törvényt a parlament újra tárgyalja majd a következõ hetekben.

Az elképzelések szerint a Tokaj Kereskedõházat is érintenék a változások, ha a törvény újratárgyalása után a kormánypártok megszavaznák azt. Bár több frakció bejelentette, hogy kéri majd az Alkotmánybíróság döntését a törvénnyel kapcsolatban.

Tokaj-Hegyalja az ország nemzeti kincse és vagyona. A Tokaj Kereskedõház az elmúlt két-három évben stabilizálta pénzügyi és gazdasági helyzetét. Tokaj-Hegyalja szõlõsgazdáinak egyre növekvõ mértékben kiszámítható és megbízható partnere lett. Nagy mértékû integráló tevékenységet is ellát Hegyalja területén a szõlõtermelõ gazdák körében. A vállalat jelenlegi vezetése információm szerint mindent megtesz Tokaj-Hegyalja, történelmi borvidékünk hírnevének visszaszerzésére és annak megõrzésére. Az ott végzett munka jó irányba indult el a jelenlegi felállás szerint, és a jövõ reményekre jogosítja fel az oly sok áldozatot hozó hegyaljai szõlõtermelõket is, bár a pénzügyi kormányzat mindent megtesz, hogy az adó- és tb-törvényekkel kapcsolatosan a szõlõtermelõket tönkretegye.

Kérdezem ezért miniszter asszonyt, hogy mely szövetkezetek kaphatják meg a hazánk nemzeti kincsét õrzõ majd csak kétmilliárdos nemzeti vagyonát, és egyáltalán beszéltek-e a kereskedõház dolgozóival, vezetõivel, a szõlõsgazdákkal, hogy õk hogyan látják ennek a törvénynek esetleges végrehajtását. Megkérdezték-e azokat, akik élvezõi vagy éppen újra szenvedõi lesznek ennek az átalakításnak? Várom miniszter asszony válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage