Pokorni Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm. Államtitkár Úr! Ebben a Házban a felsõoktatási tandíj ügyében már elég sokszor vitáztunk. Én általában támadtam, kritizáltam a felsõoktatási tandíjat, ön pedig az esetek többségében védte azt. Nincs könnyû helyzetben ma az, aki tájékozódni szeretne a tandíjak dolgában, mert egy átmeneti idõszakban vagyunk... (A képviselõ mikrofonja nem mûködik.) ...Megvárom a hangot...

Tehát nincs könnyû helyzete annak, aki tájékozódni szeretne a tandíjak dolgában ebben az átmeneti idõszakban. Akik ma járnak egyetemre, fõiskolákra, azok 20 ezer plusz 80 ezer forintot fizetnek egy évre, akik pedig majd '97 szeptemberétõl járnak oda, azok 65 ezer vagy 130 ezer forintot kell hogy kifizessenek egy év alatt. Ez önmagában is rossz, ennek hatásait látjuk, ez a bizonyos 9 százalékos visszaesés a jelentkezõk körében önmagáért beszél.

(14.30)

De ettõl függetlenül azt gondolom, hogy azokra a túllépésekre, a határok túllépésére kitüntetett figyelemmel kell lennünk, amiket bizony, gondolom, önöknek is, a minisztériumnak is szép számmal jeleznek, de hozzánk is elérkezik, hogy számos intézmény megsérti a ma létezõ szabályokat, általában két ponton. Egyszer arra kényszerítik a hallgatókat, hogy egy összegben, a beiratkozás elõtt fizessék ki ezt a bizonyos tandíjat - szemben a rendelet 15. §-ával -, másrészt pedig különféle okkal-móddal a tandíj feletti pluszösszegek befizetésére kényszerítik a hallgatókat.

Egy évvel ezelõtt, április 9-én azt kértem a miniszter úrtól, hogy vizsgálja meg az ilyesfajta szabályzatokat. Azóta új szabályzat van, ennek az elkészítési határideje lejárt néhány héttel ezelõtt.

A kérdéseim ezek alapján a következõk. Hány intézményi szabályzat készült el a rendeletben elõírt határidõre a magyar felsõoktatási intézményekben? Hányat vizsgált meg törvényességi felügyeletébõl fakadó kötelezettsége okán a miniszter úr, illetve államtitkár úr? Hányat küldött vissza újbóli átdolgozásra, és hányat semmisített meg? Várom a válaszát. (Szórványos taps az ellenzék padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage