Medgyasszay László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az 5/1997. számú kormányrendelet megfosztja a kistermelõket attól, hogy a saját gazdaságukban elõállított tejet, tejterméket, vágott baromfit, továbbá halat napi élelmiszerpiacon értékesíthessék. Szakmailag semmi sem indokolja ezt a tiltást, hiszen az elmúlt 80-100 év alatt kialakultak azok az állat-egészségügyi és élelmiszer-higiéniai rendszabályok, amelyek biztosítják a napi piacokon vásárlók számára az egészségvédelmet, a fogyasztók egészségvédelmét. Ha e rendszabályok szorulnak igazításra, továbbfejlesztésre, akkor erre vonatkozóan kell intézkedni, nem pedig az egyszerûbbnek tûnõ, de jelen esetben szerintem káros hatású tiltást bevezetni.

Tisztelt Államtitkár Úr! Most elõadhatnék egy valóban drámai monológot, tiborcok panaszát arról, hogy milyen nehezen élnek a falusi emberek, a kistermelõk, és ez a kormány újabb intézkedésekkel nyomorítja õket. Nem teszem ezt, ehelyett néhány praktikus kérdést szeretnék feltenni. Miért kell megszüntetni egy több évtizedes, speciális fogyasztói igényeket kielégítõ szolgáltatást egyik napról a másikra?

A napirend elõtti vitában ma elhangzott a kormánypárti oldalról, hogy heccelik a mezõgazdasági õstermelõket. Kérdezem, egy ilyen rendelkezés vajon megnyugtatólag hat-e, nem több ez talán egy heccelésnél is. A rendelet e hónap 22-én lép hatályba. Ki fog odaállni például a soproni, a gyõri vagy netán a Jászságban lévõ városok piacainál az oda érkezõ falusi emberek elé, hogy megtiltsa nekik az eddig szabadon bevitt áruk árusítását? Végül ki fogja például a gyõri és egyéb városok állampolgárainak megmagyarázni, hogy felesleges beruházás volt egy évvel ezelõtt egy másik kormányrendelet alapján létrehozni azokat a vágottbaromfi-árusító helyeket, amelyek tetemes pénzbe kerültek az érintett városok költségvetésének.

Több kérdés feltevésére nincs idõm, ezért csupán azt kérdezem államtitkár úrtól, mi a véleménye errõl a rendeletrõl. Köszönöm. (Taps az MDF padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage