Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Képviselõ Úr! Ön mint állatorvos, azt hiszem, hogy az élelmiszerhigiéniai szabályokkal tisztában van, és azt is megérti, hogy - bár értékelve az ön humanitárius megnyilatkozásait és a szegénység iránt érzett empátiáját - azért van egy olyan szabály is, amely a közegészséget kell hogy védje, és ehhez tartozik a vágott baromfi és az ehhez kapcsolódó hústermékek értékesítése.

A következõt mondja ez a rendelet: "Csak olyan õstermelésnek minõsülõ terméket vihet eladásra, amelyet saját gazdaságában állít elõ." Ezzel nincs gond, azt hiszem, ez megfelelõen igazolható. Majd folytatja: "Csak olyan feldolgozott és szintén õstermelésnek minõsülõ élelmiszereket árusíthat, amelyeket az élelmiszerekrõl szóló törvény elõírásainak megfelelõ üzemben állított elõ, és rendelkezik a termék forgalomba hozatalához szükséges gyártmánylappal." Ez egy törvényi felhatalmazás alapján kiadott kormányrendelet.

A törvény, amelyet 1995. október 24-én fogadtunk el, a III. fejezet 14. §-ában azt mondja: "Élelmiszer-elõállító hely csakis környezetvédelmi, közegészségügyi, állat-egészségügyi és élelmiszer- higiéniai feltételek megfelelése esetén létesíthetõ, ezt a megfelelést mûködési engedély tanúsíthatja, továbbá kizárólag olyan élelmiszer hozható forgalomba, amely a vonatkozó minõségi jellemzõknek megfelel." Ez a szabályozás konform az Európai Unió elõírásaival, ezt bizonyítja az is, hogy a nevezett ülésen a következõket mondta az elnök: "Kimondom a határozatot: az Országgyûlés a törvényjavaslatot 280 igen szavazattal - zárójelben taps -, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta." Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypártok padsoraiból.)

(A jegyzõi széket dr. Trombitás Zoltán foglalja el.)

(14.40)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage