Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Asszony! Azt gondolom, hogy azért az azonnali kérdések órája nem igazán alkalmas arra, hogy egy ilyen ügyben nagyon részletes választ adjak, hiszen ehhez nyilvánvalóan az ügyeket pontosabban föl kell térképezni.

A problémáról tudunk, ezt szeretném jelezni. Teljesen egyértelmû - ahogy ön is mondta -, hogy itt részben van egy nemzetközi egyezmény, részben vannak érvényes jogszabályok, és teljesen világos, hogy ennek megfelelõen csak az lehet a pénzügyi kormányzat álláspontja is, hogy a jogszabályoknak érvényt kell szerezni. Következésképpen: ha oktatási, tudományos célra hozzák be ezeket az eszközöket, akkor ezeknek vámmentesnek kell lenniük.

Amennyire én tudom, a gyakorlati probléma onnan merült föl, hogy a jogszabályok is úgy fogalmaznak, hogy ha kizárólag oktatási, tudományos célra hozzák be ezeket az eszközöket. És fölmerül az, hogy esetlegesen így jelentették az eszközt, és késõbb kiderült, hogy eltérõ célra - vagy eltérõ célra is - használják ezt az eszközt. Ez nyilván már nem fér bele a jogszabályba. Amennyiben azonban arról van szó, hogy tényleg megmarad a felhasználás a tudományos, oktatási cél keretei között, akkor nyilvánvalóan nem lehet azt mondani, hogy erre vámot kell fizetni, sem a jövõben, sem visszamenõlegesen sem. Azt gondolom, hogy ezt az ügyet valószínûleg egyedileg lehet igazán kezelni.

Amit jelzett, hogy itt van egy ilyen valamilyen VPOP-s belsõ utasítás, ezt köszönöm szépen, errõl nem volt információm, de a jelzés alapján nyilvánvaló, hogy ezt a VPOP vezetõivel át fogjuk tekinteni, és ennek megfelelõen a késõbbiekben majd tájékoztatást adunk arról, hogy mire is jutottunk az utasítással kapcsolatban is és nyilván azon konkrét ügyekkel kapcsolatban is - én kettõrõl tudok -, ahol valami visszamenõleges vizsgálat van folyamatban. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage