Fazakas Szabolcs Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FAZAKAS SZABOLCS ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter: Igen tisztelt Elnök Asszony! Igen tisztelt Képviselõ Úr! Tisztelt Ház! Egy nagyon aktuális és égetõ kérdést vetett fel a képviselõ úr, ahogy mondani szokás: magas labdát adott nekem ezzel, mert hisz a Házban is köztudott, hogy a tárcánk az elmúlt tíz évben mindig mindent megtett a magyar munkavállalók németországi tevékenységének biztosításához, és a tárcánk tényleg a lelkén viseli a magyar munkavállalók, köztük a szoftver-szakemberek németországi és egyéb külföldi munkavállalását.

Még a nyolcvanas évek végén sikerült egy Werkvertrag szerzõdésben a két ország érdekeit megfelelõen figyelembe vevõ megállapodást kötni a németekkel, amihez csatlakozott a számítógépes, a szoftveres szakemberek számára egy olyan speciális megoldás, amely azt eredményezte, hogy munkavállalási engedély nélkül a frankfurti munkaügyi hatóságnak a tartózkodási engedélyével egy évet dolgozhattak Németországban azzal a címszóval, hogy az általuk kiszállított hardvert és szoftvert szerelik az országban. Ezt a német hatóság a Magyarországgal közismerten jó kapcsolatok alapján eddig nagyon rugalmasan kezelte, és sajnos az utóbbi idõben az ottani borzasztó nagy munkanélküliség miatt elkezdték ezeket a rendelkezéseket szó szerint, betû szerint venni és nem a szellemét kezelni. Ehhez sajnos joguk van, és itt a kormányunknak megfontoltan kell lépni a magyar érdekek képviseletében.

Mi már felvettük a kapcsolatot a számítástechnikai szakemberekkel, az érintett cégekkel, már utasítottuk kirendeltségünket, hogy minden konkrét ügyben járjon el a frankfurti munkaügyi hatóságnál, és próbálja kierõszakolni, kieszközölni a magyar munkavállalási engedélyek megszerzését, és ígérhetem, hogy az ebben a hónapban sorra kerülõ elnöki látogatáson és két hónap múlva a német gazdasági miniszter látogatásán is - ugyanúgy, mint októberben Horn Gyula miniszterelnök úr látogatásakor is - hangsúlyozottan napirendre tûzzük a magyar munkavállalók kérdését.

A kérdés második részénél azonban óvatosan kell eljárni. Nemzetközi szabályok, magyar elõírások kötik meg a kezünket, amikor a külföldi munkavállalók itteni szerepét nézzük.

Látni kell, hogy a Paksnál és a BKV-nál is (Az elnök csengõjét megkocogtatva jelzi az idõ leteltét.) nemzetközi nyílt tender eredményeként nyerték el a külföldiek ezt a megbízatást, aminek végrehajtására jönnek be a szakembereik egyedi munkavállalási engedélyt kapva. Azt hiszem, öngólt lõnénk, hogyha ily módon (Az elnök csengõjét ismételten megkocogtatva jelzi az idõ leteltét.) próbálnánk meg reagálni, nem pedig ott kint próbálnánk meg a magyarok lehetõségeit elõsegíteni. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage