Csiha Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSIHA JUDIT tárca nélküli miniszter: Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! Az ön által idézett jogszabállyal kapcsolatban érheti kritika a törvény megfogalmazását és a végrehajtást egyaránt. Lényeges körülmény, hogy az ön által felhívott törvényhelyek, amelyek magas szintû jogszabálynak minõsülnek, egységesen szabályozzák az ÁPV Rt. munkavállalóira vonatkozóan az összeférhetetlenségi szabályokat és tilalmakat. Ezek a jogelõd vagyonkezelõknél korábban - az ÁV Rt.-nél és az ÁVÜ-nél - részben voltak szabályozva, és sokkal alacsonyabb szintû szabályozásban voltak rendezve, ha voltak.

Az érvényes szabályozás szigorúbb feltételeket támaszt, szankcionálásra alkalmas, és kellõ mérlegeléssel élünk is vele. Eltérõek a lehetõségeink a törvény végrehajtása és betartatása tekintetében a munkaviszony ideje alatt, illetve a munkaviszony megszûnését követõ két év vonatkozásában.

Az ÁPV Rt.-vel munkaviszonyba kerülõ munkatársak nyilatkozattételre kötelezettek a törvényben elõírtakkal kapcsolatban. Ez kiterjed saját és közeli hozzátartozójuk vagyonszerzésére, vezetõ tisztségekre, valamint egyéb keresõ tevékenységekre is. Elõírás, hogy amennyiben a közölt adatokban változás állna be, legkésõbb 30 napon belül bejelentési kötelezettség terheli a munkavállalót. Ezt idõközönként az ÁPV Rt. vezérkara, menedzsmentje ellenõrzi is.

A munkaviszony megszûntekor benyújtott kérelmek elbírálásának kialakult az elvi alapokon nyugvó gyakorlata. Hangsúlyoznom kell - amire képviselõ úr is utalt -, hogy a törvény a döntés-elõkészítésben részt vevõ munkatársak elhelyezkedését tiltja az állami vagy privatizált cégeknél. A szabályozás adta lehetõségekkel élve számosan kértek és kaptak olyan felmentést, akik nem tranzakciós területen dolgoztak, azaz nem vettek részt értékesítésben, értékesítési döntés- elõkészítésben. De kértek számosan olyanok is, akik részt vettek ugyan értékesítési döntés-elõkészítési folyamatban, de nem a korábbi portfoliójukba tartozó ágazatba és céghez mentek dolgozni.

Meg kell említenem, hogy egyedi és szigorú mérlegelés alapján kaptak olyanok is mentességet, akik korábbi szakterületükön kívántak elhelyezkedni, akkor, ha tulajdonosi érdekünk fûzõdött hozzá, illetve az semmiképpen nem sértette, hogy tudásukat az adott helyen kamatoztassák. Számosan nem kértek egyébként felmentést a távozók közül, akik az ÁPV Rt. portfoliójától független magánszférában helyezkedtek el. Egy pontosító adatot azért mondanék: 1996. október 28- a után - hivatalba lépésem után - a mai napig 59 fõ távozott az ÁPV Rt.-tõl és 14-en kaptak felmentést.

Megállapítható, hogy az ÁPV Rt. eszközei az eltávozott tisztségviselõk elhelyezkedése és tulajdonszerzése tekintetében korlátozott, csak az állam vállalkozói vagyonába tartozó vállalatok esetében tud fellépni. Azonban a fenti esetben sem mindig, és ez elsõsorban a tulajdonszerzésre vonatkozik - gondoljunk csak a bemutatóra szóló részvények regisztrálására!

Felhívom azonban a figyelmet, hogy a törvény ezen kikötéseinek betartása és betartatása minden természetes és jogi személy kötelessége, figyelmeztetõ kell hogy legyen minden esetlegesen érintett számára az, hogy a törvénybe ütközõ szerzõdés - szóljon az munkaviszonyról, tulajdonszerzésrõl vagy más jogviszonyról - a törvény értelmében semmis, és a bíróság elõtt bármikor megtámadható.

Köszönöm a figyelmüket, és kérem a válasz elfogadását. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage