Szigethy István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZIGETHY ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Nagyon örülök, hogy Nádori László ismét szóba hozta ezt a problémát, amelyre Hegyi Gyula máris reagált. S azt hiszem, ebben a parlament minden oldalán egyetértésnek kell lennie.

Azért is örülök, mert 1990 nyarán az alkotmányügyi bizottságban ezt a problémát már felvetettem. Nem sokkal késõbb ugyanezzel a kérdéssel foglalkozott Szentágothai János professzor úr a múltkori parlamentben, és teljes egyetértés volt, hogy ebben megoldást kell találnunk.

A probléma mindig technikai jellegû volt. Sok nemzetközi egyezményben, jogszabályban ez a terminológia elõfordul. Szándékosan ki se mondom, hogy mi; tudjuk, mirõl van szó. Nem illik a magyar jogrendbe, hogy ezzel a kifejezéssel mi foglalkozzunk, ezért javasolnám az Igazságügyi Minisztériumnak, hogy nyelvészek bevonásával és a magyar jogrendszer áttekintésével is keresse ki, hány helyen fordul elõ ez a szó, és gyomláljuk ki sürgõsen, akár egy nagyon gyors eljárás keretében, mert a magyar jogrendszernek ettõl a teljesen negatív fogalomtól meg kell szabadulnia. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage