Szekeres Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Elnök Úr! Képviselõtársaim! A miniszter úr tájékoztatója egy nagyon fontos és az ország jövõjét, a magyar mezõgazdaság jövõjét meghatározó valódi problémáról szólt; leszûkült a választási lehetõség, a Magyar Köztársaság kormánya, az Országgyûlés és az agrárgazdaság szereplõi nagyon nehéz helyzetbe kerültek. Azt gondolom, a tényeket kell néznünk: az MDF-kisgazda-kereszténydemokrata kormány alatt 1992-ben beadtak egy adatszolgáltatást... (Dr. Torgyán József: Már nem voltunk kormányon!) ...amely szerint 16 mezõgazdasági terméket támogattak 22 milliárd forinttal, a valóságos 58 milliárd és 740 árucikk helyett. Forintban kötötték meg a megállapodást, amely tudott volt, hogy inflálódni fog, s mindennek az eredményeként egy olyan egyezmény jött létre, amely 2000-re beszûkíti a mezõgazdaság exporttámogatást 14 milliárd forintra.

Azt gondolom, hogy ez alól nincs mentesség. Egy hibás adatszolgáltatás lehet tudatos vagy véletlen, de az biztos, hogy a magyar mezõgazdaságot teszi tönkre. És csak megjegyezni szeretném, hogy ennek a kormánynak a földmûvelésügyi minisztere kisgazdapárti politikus volt, és akkor, amikor ez az adatszolgáltatás történt, az országgyûlési képviselõcsoport vezetõje és a párt fõügyésze ugyanaz volt, mint aki ma a Kisgazdapárt frakcióvezetõjeként és pártelnökeként ismert, tehát Torgyán József.

Sajnálom, hogy nem emlékszik rá; elhiszem, hogy nem akar emlékezni rá, mert ilyen kárt a magyar mezõgazdaságnak kevesen okoztak, mint õk, ezzel a rendelettel. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.)

Kádár Bélának annyit tudok mondani: elfogadom, hogy aláírta ezt az egyezményt, és nem õ dolgozta ki, de egy miniszter felelõsséggel tartozik az iránt, amit aláír; vagy olvassa el, és akkor ne írja alá. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage