Nagy Frigyes Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NAGY FRIGYES földmûvelésügyi miniszter: Tisztelt Parlament! Mélyen tisztelt Képviselõtársaim! Az elmúlt pénteken - mint az köztudott - Kiskõrösön, de más helyeken is tüntettek a gazdák. Kifogásolták a társadalombiztosítási és adóterheket, illetve azok bevezetési módját. A tüntetés mindenhol fegyelmezetten zajlott le. Az esetenként indulatos szóbeli megnyilatkozások után idõszerû, ha levonjuk a tanulságokat - a kormányzat is és a tüntetõk is. Remélem, mindenki értékeli, hogy ma félelem nélkül lehet az utcára vonulni azokkal az eszközökkel, gépekkel, amelyeket láthattunk. Ez a demokrácia bizonyítéka.

A tüntetõk kinyilvánították, hogy elhatárolják magukat politikai csoportosulásoktól. Ez nem mindegyik tüntetés esetében sikerült. De kinyilatkozták azt is, hogy nem az adófizetés, illetve a társadalombiztosítás ellen van kifogásuk. Nem akarják kivonni magukat a közteherviselés alól. Vitatják viszont azok mértékét, fizetési ütemezését, adminisztratív bonyolultságát, az alacsony jövedelmezõséget.

Ezek után nekünk, törvényalkotóknak is jobban kell figyelembe venni, hogy a vidék mennyire sérülékeny és érzékeny. Az elmúlt évtizedek történelmi tapasztalatai, az elszenvedett igazságtalanságok ilyenné tették. A magángazdálkodás szabadságérzetét beárnyékolják olyan gondok, amelyeket korábban nem ismertek. A mezõgazdasági nagyüzemek adót, társadalombiztosítást és nyugdíjjárulékot fizettek tagjaik után. Megszervezték a kistermelést; ezzel a tagoknak nem kellett foglalkozniuk. A rendszerváltással a gondok és a kötelezettségek egyik napról a másikra szakadtak a gazdálkodók nyakába. Nem könnyû átállni arra, hogy valaki mindezeket a feladatokat ilyen rövid idõ alatt átvállalja, nyilvántartásokat vezessen - olyan gazdálkodóról van szó, aki helyett ezt korábban mások végezték.

Indokolt tehát bizonyos ésszerûsítés, a nyilvántartási rendszer javítása. Figyelembe kell venni a termelés azon sajátosságát, hogy az árbevételek számos ágazatban csak a termelési ciklus végén jelentkeznek; addig a termelõ csak befektet. Nem szerencsés, ha a kistermelõk személyi fogyasztását firtatja az adórendszer, még akkor sem, ha ezt kedvezményként építi be. Látható, hogy milyen félreértések származnak belõle. Nem indokolt például az sem, hogy a kistermelõk borkészítését vállalkozásnak minõsítsük.

A kormány a múlt csütörtöki ülésen foglalkozott ezekkel a jelzésekkel, mindazokkal, amelyek errõl a területrõl érkeztek, és készséget mutatott bizonyos módosításokra. A parlament tárgyalni fogja ezeket a javaslatokat. Ezt a múlt csütörtöki kormányülés után azonnal nyilvánosságra hoztuk. Ami a kommunikációt illeti, tájékoztatom önöket, hogy a Földmûvelésügyi Minisztérium titkársága múlt hét kedden felvette a kapcsolatot Kiskõrös Polgármesteri Hivatalával, mely szerint hajlandók vagyunk a helyszínre utazni, és ott tárgyalni. A hivatal azonban közölte, hogy nem tudja ezt a találkozást megszervezni. Helyette személyesen tárgyaltam a Parasztszövetség és a Gazdakörök vezetõivel, akik tájékoztattak, hogy nem csatlakoznak a demonstrációhoz, de várják a kormány pozitív lépéseit. (Közbekiabálások a Független Kisgazdapárt soraiból. - Rácskay Jenõ: Csönd legyen!)

Az illetékes törvények módosítása napirenden van. Különösen súlypontozunk a bortermelõk problémáira. Mint önök is tudják, készül az új bortörvény. A kormány a múlt hét csütörtökén elfogadta a téziseket. Ennek fontos eleme a termékpálya nyomonkövetése, a bor eredetvédelme, mert meggyõzõdésem szerint a tisztességes bortermelõk gyors és hatékony védelemre szorulnak.

Végezetül megemlítem, hogy a kormány nem képvisel merev álláspontokat. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) A törvényt készítõ pénzügyminisztériumi szakemberek nem fognak elzárkózni a szükséges módosítások elõl, és ebben az FM (Az elnök a csengõ megkocogtatásával ismét jelzi az idõ leteltét.) szívesen mûködik közre. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage