Nagy Frigyes Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NAGY FRIGYES földmûvelésügyi miniszter: Tisztelt Képviselõtársaim! Egy valóban nagyon kényes és jelentõs problémáról van szó, hiszen az a szám, amelyet képviselõ úr mondott, hogy körülbelül mennyi zsebszerzõdés lehet Magyarországon, és ez milyen területre terjed ki, ez biztosan nem túlzás.

Sajnos, az a helyzet, amelyben a földtulajdonlás és a föld használata eltér egymástól, nagyon komoly következményekkel járó helyzet lett Magyarországon, mert a kárpótlás során nem azok kapták meg a földet, akik azt mûvelni akarták... (Taps a kormánypártok soraiban. - Közbeszólások az ellenzék soraiból: Vissza a téeszekhez?!) ...rendeltetésszerûen, hanem tömegesen jutottak hozzá olyanok, akik ezt spekulatív célokra kívánják felhasználni. Ezért visszajött a bérleti rendszer, a bérleti díjak belekerülnek a mezõgazdasági termékek áraiba, amit a lakosság fizet meg, és ezen keresztül a kárpótlást a mezõgazdasági termékek árán keresztül még sokáig fizetni fogja.

(16.10)

Nagyon nehéz feltárni az ilyen zsebszerzõdéseket, hiszen éppen azért zsebszerzõdések, mert senki nem tudja, hogy kik és kikkel kötötték. Egyébként nagyon sokan vannak ezek között külföldi állampolgárok is, olyanok is nagy számmal, akik legálisan jutottak földhöz, mert valamikor Magyarországon éltek, késõbb kitelepítették õket, vagy 1956-ban kimentek, és most mint külföldi állampolgárok legálisan földdel rendelkeznek - legalább negyven ország állampolgárai. Ezeket a területeket, amelyeket itt megszereztek, ezek kicsinek találták, és különféle illegális szerzõdésekkel jutottak hozzá. Nekem is az a véleményem, hogy ezek a szerzõdések nem legalizálhatók, ezek a szerzõdések semmisek, és nyilván késõbb ezekbõl még komoly jogi bonyodalmak fognak keletkezni.

Az a véleményem, hogy egy földtörvénnyel - amelyik a földforgalmazást nagyobb mértékben liberalizálná - biztosan lehetne ezen a helyzeten segíteni, mert a jelenlegi (Az elnök a csengõ megkocogtatásával figyelmeztet az idõ leteltére.) ilyen kötöttségek tovább fokozzák az áttekinthetetlen helyzetet. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage