Raskó György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RASKÓ GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Az elmúlt héten a média nagy figyelmet szentelt a kiskõrösiek által szervezett agrártüntetésnek. A kormány képviselõinek hozzászólásából az tûnt ki, hogy igazából azok zúgolódnak, akiknek vaj van a fülük mögött, mondván, hogy ez a tüntetésszervezés azon a területen történt, ahol úgynevezett "szocialista bort" állítanak elõ, amely - mint tudjuk - sose látott tõkét, tehát hamisított. Ebbõl adódóan az információszolgáltatás, az õstermelõi igazolvány kiváltásával járó adatnyilvántartás mindenképpen az õ érdekeiket sérti. De ez egy jó dolog, mert végre ezen a területen rend lesz, és remélhetõleg a jövõben ezen a környéken is szõlõbõl fogják készíteni a bort.

Úgy gondolom, hogy a probléma ennél súlyosabb. Igazából a jelen lévõ miniszter urat is arra szeretném megkérni, hogy amikor ezen ügy kapcsán ezen a héten a tárgyalásokat folytatják vagy megkezdik a hivatalos érdekvédelmi szervezetekkel, egy témának mindenképpen szenteljenek sok idõt: ez pedig a tb-járulék fizetésével kapcsolatos. Tudjuk, hogy az õstermelõk azon része, akik nem termelõszövetkezeti tagok vagy éppen nyugdíjasok - tehát akik után ma nem fizetnek sem nyugdíj-, sem tb-járulékot -, ezek száma közel 300 ezerre tehetõ. Tehát fõfoglalkozású, olyan mezõgazdasági kistermelõk vagy õstermelõk, akik kiesnek a biztosított rendszerbõl, és nyártól kezdõdõen számukra ingyenes egészségügyi ellátás sem gyermekeiknek, sem egyéb családtagjaiknak nem fog járni. Azt hiszem, ezek az emberek kényszervállalkozók, de mégiscsak vállalkozók, aktív tevékenységet végeznek, ilyen-olyan minõségû árut állítanak elõ, tehát mégiscsak a társadalom hasznos tagjainak tekinthetõk.

Úgy gondolom, a társadalom számára olcsóbb megoldás az, hogy õk dolgoznak, és nem munkanélküli-segélyt vesznek fel vagy éppen szociális segély után járnak. Miután e tevékenységüknek mégiscsak van eredménye - a GDP-hez való hozzájárulásuk bizonyíthatóan megvan -, úgy gondolom, hogy részükre átmeneti idõre elképzelhetõ egy kompromisszumos megoldás, egy állami szerepvállalás a tb-járulék fizetésében. Akár éppen a Munkaerõ-piaci Alap terhére az állam átmenetileg magára vállalhatná ezen költségeket.

Ne felejtsük el, hogyha éppen a férj és feleség is kiváltja az õstermelõi igazolványt - és fõfoglalkozású mezõgazdasági kistermelõk - , akkor havonta 7510 forint kiadásuk származik ebbõl. Ha még ezenkívül nyugdíjbiztosítást is kötnek, akkor szintén annak mértékétõl függõen, hogy mekkora jövedelmet vallanak be, igen jelentõs készpénzfizetési kötelezettség áll számukra akkor, amikor tudjuk, hogy a mezõgazdaság jövedelemtermelõ képessége igen alacsony.

Erre utalt Kis Zoltán államtitkár is a televíziós megnyilatkozásában. Való igaz, hogy számukra ez a teher óriási, amelyet most különösen azok nem tudnak készpénzben teljesíteni, akiknek mondjuk zöldségtermesztés vagy gyümölcstermesztés a fõ tevékenységük, és egy évben egy alkalommal jutnak ilyen bevételhez. Ez semmiképpen sem január vagy február, hanem az év második fele. Úgy gondoljuk, hogy õk nem munkanélküliek; termelnek, termékeikért általában alacsonyabb árbevételhez jutnak, lévén, hogy sokszor nem üti meg azt a minõséget, amit az ipar kíván.

(16.50)

Miután a KSH éppen a napokban hozta nyilvánosságra, hogy a mezõgazdaságban tavaly 14,7 százalékkal nõttek a nettó keresetek, tehát mintegy 10 százalékos reálbércsökkenés történt, valamint az a tény, hogy a mezõgazdaságban az átlagkereset 25-30 százalékkal alatta van az iparban foglalkoztatottakénak, úgy gondolom, ez ügyben mindenképpen a kormány aktív közremûködésére van szükség, hogy ezen, látszólag kis terhek, számukra mégis nagy terhek átvállalása (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) legalább átmeneti idõre megtörténhessen. Köszönöm. (Taps az MDNP soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage