Kapronczi Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

KAPRONCZI MIHÁLY független: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az általam benyújtott javaslat célja az, hogy a mezõgazdasági õstermelõkre vonatkozó adószabályokon ugyan nem teljeskörûen, de még idõben változtassunk. Az adóztatás célja az állami bevételek biztosítása a költségvetés céljainak eléréséhez.

Véleményem szerint az általam javasolt 500 ezer forint bruttó árbevétel alatt nem keletkezhet olyan jövedelem a mezõgazdasági kistermelésben az extrém magas alapanyagárak, az idõjárás és a piaci kockázatok állandó megléte mellett, az infláció figyelembevételével, amelynek adójövedelme több lenne az állami ráfordításoknál. Másfelõl, az õstermelõk jövedelme, sajnos, alacsony, éppen csak sovány megélhetésüket biztosítja; éppen ezért bennük jogosan páni félelmet kelt a jelenleg érvényes törvény. A fenti szempontokat figyelembe véve a 250 ezer forint bruttó árbevételi értékhatár törvénybe iktatása súlyos törvénykezési hiba volt, és irreális is.

Az õstermelõi igazolványokra vonatkozó változtatások is feltétlenül szükségesek, mert a hatályban levõ törvény súlyosan sérti az õstermelõnek mint vállalkozónak és a vele üzleti kapcsolatban álló vállalkozónak egymással szembeni adatvédelmi jogait és az õstermelõ adótitkait. A jelenlegi törvény alkotmánysértõ voltán kívül lehetõség van egy olyan értelmezésre is - mivel Magyarországon nincs analfabétizmus -, hogy az õstermelõ megbízhatatlan és adócsaló. Meggyõzõdésem, hogy az adócsalókat nem az egyre nehezebben élõ parasztság körében kell keresni.

A jogegyenlõség elve alapján ehhez hasonló nagyvállalkozói igazolványt is be lehetne vezetni - ezzel az üzleti titok fogalmát el is felejthetnénk, de talán a Tocsik-ügyeket így meg lehetne elõzni. Az állatösszeírásra vonatkozó rész és az adómentesen 50 ezer forint értékhatárú saját fogyasztásnak a kihagyása a törvénybõl - a történelmi és politikai okokon túlmenõen - szintén praktikus cél, mivel ellenõrizhetetlen és végrehajthatatlan. Köszönöm figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage