Béki Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Ennek az önálló képviselõi indítványnak, amit benyújtottunk, az a lényege, hogy a gyermekgondozási segélyre való jogosultságot összhangba hozzuk a családi pótlék jogosultságának a jövedelemhatárával.

Ismeretes, hogy tavaly jövedelemhatárhoz kötöttük a családi támogatásokat, családi ellátásokat. Ez a jövedelemhatár a családi pótléknál kétféle: a tavalyi évben 18 000 és 19 500 forint volt, gyermekgondozási segélynél és gyermeknevelési támogatásnál a felsõ határt jelöltük meg vonatkozó határként.

A tavalyi év végén, amikor a '97-es költségvetésrõl tárgyaltunk, akkor nagyon hosszú vitában sikerült a megállapított tavalyi jövedelemhatárt megemelni, és '97-ben felsõ határként a 23 000 forint/egy fõre jutó nettó jövedelmet megjelölni jogosultsági szabályként.

Az történt, képviselõtársaim, hogy miközben tényleg nagyon odafigyeltünk arra, hogy az infláció miatt ezek a jövedelemhatárok ne értéktelenedjenek el, és ezt megtettük a családi pótléknál, nem figyeltünk oda arra, hogy a gyesnél, amelyik nem volt a tavalyi költségvetési vitában egy megnyitott törvényhely, ez a változtatás nem került átvezetésre.

Az önálló képviselõi módosítványunk lényege tehát az, hogy a családi pótlék jövedelemhatárával hozzuk összhangba a gyesre vonatkozó jövedelemhatárt is. Nem kell ugyanezt megtennünk a gyermeknevelési támogatásnál (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.), hiszen ott az eredeti törvényhely már eleve a családi pótlékra való utalás formájában fogalmaz. (Az elnök a csengõ ismételt megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) Bízom benne, hogy röviden el tudjuk ezt rendezni. Köszönöm. (Gyér taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage