Házas József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HÁZAS JÓZSEF, a környezetvédelmi bizottság elõadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! A környezetvédelmi bizottság kijelölt bizottságként megtárgyalta a T/3566. számú, a halászatról és a horgászatról szóló törvényjavaslatot. Az elõterjesztõ nevében a február 5-i bizottsági ülésen a Földmûvelésügyi Minisztérium munkatársai szóbeli kiegészítést tettek. Bizottságunk a törvény megalkotását szükségesnek tartja, amint ezt az általunk elõterjesztett 108/1995. számú országgyûlési határozatban már megfogalmaztuk.

A bizottság a törvényjavaslatot összhangban találta az alkotmánnyal, valamint a természetvédelmi, vízgazdálkodási és önkormányzati törvényekkel. A vita során elhangzott: a törvény elsõ felében kívánatos lenne megfogalmazni, hogy a halászati és a horgászati tevékenység kereteit átfogóan a táj, a környezet, a vízi élõhely jelenti, ezért a szabályozásnál erre különös hangsúlyt kell fektetni.

A környezetvédelmi bizottság lényegesnek tartja az átmeneti idõszak meghatározását, hogy zavartalan legyen az új helyzethez való alkalmazkodása a gazdálkodóknak és a horgászoknak. Az átmenetre szánt idõtartamot vitathatónak látjuk; ennek részletes vizsgálatát javasoljuk.

Fontosnak tartjuk a törvényjavaslat társadalmi, gazdasági hatásainak megvizsgálását, mivel több százezer horgászt érint az új szabályozás.

Bizottsági ülésünkön szóba került a holtágak és a bányatavak halászati jogának kérdése is. A vita során ebben várható véleménykülönbségek megjelenése, a törvényjavaslatot egyébként támogató képviselõk részérõl is.

Összefoglalva: a törvényjavaslat szükséges és idõszerû. Indoklása kiegészítésekkel megfelelõ, összhangja az egyéb jogszabályokkal biztosítható. A bizottság a javaslatot 17 szavazattal, egyhangúlag, általános vitára alkalmasnak tartja. Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage