Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés még jelenlévõ négy Tagja! Kedves Barátaim! Ami a támogatásokat illeti, képviselõ úr is ismeri és rendelkezésére áll, itt a folyosón is beszerezhetõ az agrártámogatások 1997-es kiadványa, ebbõl elolvashatják, ha éppen nem a napirend elõtti felszólalásokkal vannak elfoglalva, hogy az idei támogatások elosztását nem a minisztérium végzi, hanem az Agrárkamara, az érdekképviseleti szervezetek és a megyei FM-hivatalok együttesen, tehát éppen azzal a célzattal, amit ön is mondott, hogy a központi tisztségviselõknek és tisztviselõknek a döntési jogosultsága szûküljön, ezt leadtuk.

Amit ön állít, az megfelel a valóságnak, az állatállomány tragikus helyzetben van. Azonban fölhívnám a figyelmét arra a nem haszontalan adatra, hogy 1990-ben a szarvasmarha-állomány a jelenleginek kétszerese volt, a sertésállomány közel kétszerese volt, a juhállomány háromszorosa volt. 1990 és '94 között következett be az a drasztikus csökkenés, amikor még az állatállomány kivágásához is támogatást lehetett kapni. Sajnos, ez egy politikai döntés és egy politikai indulat következménye, amely a nagyüzemi gazdaságoknak a szándékolt negatív megítéltetését és háttérbe szorítását célozta. Ennek most, sajnos, isszuk a levét, s egy állatállomány újraépítése bizony komoly gondot jelent. A sertésállománynál közel egymilliós létszámemelkedést értünk el két év alatt - persze mihez képest: az ötmillióból lett hat -, a szarvasmarhánál csak a szinten tartást tudtuk biztosítani.

Amiben önnek igaza van, és ezt valóban fölül kell vizsgálni, az az, hogy a szarvasmarha-támogatásnál indokolt-e az a harmincas létszámbeállítás, amihez a támogatást nyújtjuk. Én önnel egyezõen állítom, hogy nem indokolt. A minisztérium vezetésének ma reggel megtettem azt a javaslatot, hogy ezt a szintet vigyük le a tízes létszámra, és ezzel már ott leszünk, mint az anyakocánál, tehát tíz anyakoca, tíz üszõ beállítása már támogatásra méltó. Egyebekben ez felel meg az európai átlagnak, ahol 15-17 fõs az átlag egyéni gazdaságra esõ tehenek száma.

Kérem, szíveskedjen ezen gesztusunkat és szándékunkat mint pozitív és önkritikus hozzáállást értékelni. Köszönöm szépen. (Gyér taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage