Toller László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! El kell döntetnünk, hogy mirõl beszélünk, mert van a magyar villamosenergia-ipar, ezen belül van a termelõ és a szolgáltató. A szolgáltató privatizációja történt meg, a termelõk privatizációja pedig - nem mondom, hogy örülünk neki, de Csépe Béla képviselõtársaim szándékainak teljesen megfelelõen - jelenleg áll.

Ennek az állásnak pedig az az oka, hogy igazán érvényes pályázatok a kiírt tenderekre nem érkeznek, mert vagy úgy dönt a külföldi befektetõ, hogy nagyon olcsón kívánja elvinni a fejlesztés miatt az erõmûveket, vagy pedig azt mondja, hogy drágán megveszi, de a fejlesztésben olyan határidõket kér, amelyeket maga a rendszer nem fog elbírni. Ez annyit jelent, hogy nem fog fejleszteni, tehát a villamos energia továbbra is drága lesz azért, mert döntõen ezek az erõmûvek a széntermelésû erõmûvek kategóriájába tartoznak - mint a múlt héten is elmondtam egy napirend elõttinél - és ezek a széntermelésû erõmûvek viszonylag vagy igen drágán tudják elõállítani azt az áramot, amelyet, mondjuk, az atomenergia-ipar, illetve Paks durván hatodáron állít elõ ma Magyarországon.

(8.50)

Tehát amennyiben mi a fejlesztés irányairól dönteni kívánunk - és a parlament akarja ezt eldönteni egyes képviselõtársaim szándékai szerint -, akkor figyelembe kell vennünk azt, hogy milyen kedvezményeket tudunk adni, vagy milyen lehetõséget tudunk adni a külföldi befektetõnek ahhoz, hogy fejlesszen is és az árakban is viszonylag mértéktartó legyen, hiszen a fejlesztést, akármilyen amortizáció is van, valahol egyszer az árakba be kell neki építeni.

Én úgy gondolom, hogy komplexebb ez a probléma, mint napirend elõtt vitatkozni ezen a kérdésen, de az teljesen egyértelmû, hogy az ország érdeke és a befektetõ érdekei között, ha nincs is áthidalhatatlan ellentét, de ellentét tapasztalható. Ezt kell nekünk együtt feloldani. Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage