Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Úgy gondolom, hogy a kormány munkájának hiteltelenségét ma már nem feltétlenül a Független Kisgazdapártnak kell minõsítenie, hiszen teszi ezt a magyar nép a sorozatos tüntetésekkel, a kormányzat lemondásra való felszólításával.

A mind nagyobb tömegekben ellehetetlenülõ lakossággal szemben a kormányzat sikerpropagandája viszont hatalmi arroganciának minõsül, amely irritálja a magyar lakosságot. Sajnálatos módon ez a kormányzati arrogancia Bokros Lajosnak az egyetemisták ledorongolásától kezdve a földmûvelésügyi miniszternek a legutóbbi demonstrációval kapcsolatos álláspontjáig - miszerint nem tudja, hogy kivel tárgyaljon - terjed. Úgy ítéli meg a Független Kisgazdapárt, hogy ezt a hatalmi gõgöt tudatosan készíti elõ a Magyar Szocialista Párt frakciója, mégpedig olyan megengedhetetlen eszközökkel, amelyek egyszerre jelentik a Házszabály felrúgását és az alkotmányos rendünk elleni támadást is.

Ilyen magatartásnak lehetett az ország tanúja a tegnapi napi folyamán, amikor is a földmûvelésügyi miniszter úr és köztem a mezõgazdaság jelenlegi helyzetének megítélésével kapcsolatban vita merült fel, és az állattenyésztés helyzetének ellehetetlenülésével kapcsolatban fejtettem ki a Független Kisgazdapárt álláspontját. Ekkor sajnálatos módon megengedhetõnek tartotta az MSZP igazmondás ellen beoltott frakcióvezetõje, hogy egyszerûen állatnak aposztrofálja a magyar népet... (Felzúdulás a bal oldalon.) ...és különösképpen a magyar népnek azt a részét... Kérem, itt van a jegyzõkönyv, a jegyzõkönyvben szó szerint rögzítésre került, és én úgy gondolom, hogy nem ordítozniuk kell önöknek, hanem bocsánatot kérniük. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Neked!)

A Független Kisgazdapárt ellen az önök jogelõdje, a bolsevik párt már alkalmazott olyan módszereket, mint amelyeknek tegnap tanúi voltunk. Az én megítélésem szerint viszont ebben a Házban senki nem nevezheti büntetlenül állatnak a magyar népet és a magyar népnek a Független Kisgazdapárt vidéki gyûlésein megjelenõ tömegeit.

A Független Kisgazdapárt elnökeként ezért visszautasítom ezt a hangnemet, az elnökség elé viszem a további lépések eldöntése céljából, de addig is elvárom, hogy a mai napon, most, az ország nyilvánossága elõtt a független kisgazdapárti tömegektõl és a magyar néptõl is az MSZP vezetése kérjen bocsánatot, és indítson eljárást a frakcióvezetõje ellen az ilyen minõsíthetetlen hangvétel miatt.

Egyebekben hadd mutassak rá arra, hogy sajnálatos módon a kormányzati oldalról - pontosabban a nagyobbik kormányzó párt oldaláról - most már bevett szokás az, hogy önök jelen nem lévõ képviselõre vagy szakértõre olyan megjegyzéseket tesznek... (Dr. Avarkeszi Dezsõ: Szekeres sincs itt!), amelyek interpelláció keretein belül egy olyan konstrukciót jelentenek, hogy már eleve ne lehessen semmiféle lehetõség arra válaszolni. Így legutóbb az egyik szakértõnk állítólagos kijelentésével kapcsolatban, amelyet hat hónappal korábban tett, de ezt is kétféleképpen próbálta aposztrofálni az önök felszólaló képviselõje, tett egy alaptalan megjegyzést. Sajnos valamennyi esetben a Ház elnöke, a szocialista oldalról elnöklõ párttársuk megakadályozza azt, hogy a Független Kisgazdapárt ilyenkor erre észrevételeket tehessen. Ezért az ország nyilvánossága elé tárom mindazt, ami történt, és elvárom (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.) az önök bocsánatkérését. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage