Lamperth Mónika Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Nem elõször fordult elõ a magyar parlamentben, hogy semmi köze nem volt Torgyán József mondandójának ahhoz, amit napirend elõtt bejelentett. Úgyhogy én arra kérem elnök asszonyt, ha legközelebb ilyen elõfordul, legyen kedves élni elnöki jogával és a tárgyra való felszólítással az elnök urat visszaterelni a vélt eredeti gondolatmenetébe. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Nincs neki!)

Tegnap volt vita valóban a parlamentben, de nem arról, amit Torgyán József mondott, hanem a miniszter úr arra hívta fel a figyelmét, hogy a sajtóhibát nem tetszett tudni kijavítani, és a kisvállalkozások helyett a húsvállalkozásokról beszélt, tehát vita errõl volt. Természetesen Szekeres Imre olyat nem mondott, amit ön itt az elõbb állított, nem címezte semmilyen módon a magyar népet (Dr. Szabó Zoltán: Õ viszont igen! - Dr. Torgyán József: Olvasni tud, nem?), úgyhogy én azt gondolom, hogy az erre vonatkozó bocsánatkérésnek semmiféle alapja nincs.

Ön hatalmi arroganciáról és alkotmányos rendünk elleni támadásról beszélt. Azt gondolom, hogy alkotmányosságról beszélni ebben az Országgyûlésben olyan politikusnak, aki a demokrácia alapelveivel szemben nem átallja az Országgyûlésben hangoztatni azt, hogy a Magyar Köztársaság miniszterelnökét nem tekinti Magyarország miniszterelnökének, azt gondolom, hogy semmilyen alapja nincs. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Így van!)

Egyébként pedig mit várhatunk egy ilyen politikustól, akinek a pártja fiataljai aláírásgyûjtõ-ívekkel járnak az országban?! Az újság tanúsága szerint ezen az íven a következõ kérdés szerepel: "Akarja-e ön, hogy Torgyán József legyen a magyar király 2000. augusztus 20- án?". (Derültség a kormánypártok padsoraiban.) Ez két újságban is megjelent, itt van elõttem a dokumentum. (Felmutatja.) Nem olvastam arra vonatkozóan semmit, hogy ettõl elhatárolta volna magát a frakcióvezetõ úr. (Derültség a bal oldalon.)

Tehát a Szocialista Párt országgyûlési képviselõcsoportja és pártunk is azon fog munkálkodni a következõ idõszakban is (Dr. Torgyán József: Személyes érintettség!), hogy a magyar nép ne legyen alattvalója Torgyán Józsefnek. Köszönöm a figyelmet. (Dr. Szabó Zoltán: Éljen õfelsége! - Taps a kormánypártok padsoraiban.)

(9.00)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage