Bauer Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tulajdonképpen az államtitkár úr válasza után azt gondoltam, hogy nincs hozzáfûznivalónk ehhez a kérdéskörhöz. De az, hogy annak a történelmi pillanatnak lehettünk részesei, amikor hosszú szünet után a Magyar Országgyûlésben ismét elhangzik az "áldemokrácia" kifejezés, arra késztet, hogy egy fontos szemléleti kérdést mégiscsak fölvessek.

Van a magyar nyelvben egy idegen szó, úgy hívják, hogy index. Ezt a szót a ma élõ emberek csak a gépjármûvek irányjelzõjének idegen kifejezéseként ismerik, de jó kétszáz évvel ezelõtt volt ennek a szónak Ferenc császár idején egy más jelentése is: nevezetesen azoknak a könyveknek a jegyzéke, amelyek nem terjeszthetõk, mert a cenzúra betiltotta õket. Én azt gondolom, hogy ez a tartalom még tíz évvel ezelõtt is létezett, még tíz évvel ezelõtt is a vámhivatalok kezében volt egy olyan jegyzék, hogy amikor átkutatnak bennünket, amikor hazautazunk Magyarországra, akkor melyek azok a könyvek, amelyeket el kell tõlünk kobozni.

Ha azt akarjuk, hogy az ország minden intézményének biztos iránymutatója legyen, hogy egy borítékba mit lehet beletenni egy másik anyag mellé és mit nem, akkor vissza kell térnünk az index gyakorlatához, szakítva a gondolatszabadság, a szólásszabadság alkotmányos elvével, amit tudomásom szerint a jelenlegi alkotmányunk is és az elõkészületben levõ új alkotmány is tartalmaz.

(9.20)

Azoknak, akik áldemokráciáról beszélnek, azt kell tisztázniuk, hogy az index elvén állnak, vagy egy, a polgári demokráciának megfelelõ gondolat- és szólásszabadság, lelkiismereti szabadság elvének az alapján, és megtakarítják maguknak, hogy gondolati, filozófiai kérdésekben parlamenti képviselõk, kormányok, hivatalok tegyenek rendszeresen nyilatkozatot.

Azt hiszem, az önök számára világos, hogy mi a gondolatszabadság elvének a talaján állunk, ami azt jelenti, hogy a polgár döntse el, hogy neki mi a jó, hogy mivel ért egyet és mivel nem. Nekünk minden eszközünk megvan arra, hogy a magunk helyesnek tartott álláspontját - amivel esetleg egyet is érthetünk valamennyien - képviseljük, csak egy eszközt nem szeretnénk alkalmazni: az index eszközét, s nem az autók irányjelzõjének értelmében. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage