Orosz Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Rendkívül fontos kérdés a magyar agrárgazdaság kérdése, de ha errõl szólunk, akkor próbáljunk meg olyan tényekrõl beszélni, amelyek valóban a mezõgazdaság tényei.

Mindenekelõtt ismerem a Magyar Agrárkamara anyagát, amibõl Varga Mihály képviselõtársam is idézett. Ennek az anyagnak van egy kétségtelen elõnye. Ez pedig az, hogy immáron valóban kísérletet tesz modellezni a terhek vonatkozásában, azonban egyedül és kizárólag a társadalombiztosítási terhekrõl beszél. Ezt azért tartom fontosnak, mert idõnként érzékeltem más képviselõtársaim utána tett hozzászólásaiban és még Varga úr mondandójában is, hogy a társadalombiztosítás és az egyéb vonatkozások keverednek. Nem érdemes keverni, mert más funkciójú ügyekrõl van szó, és az agrárgazdaság érdekében kérem, hogy tényleg csak arról beszéljünk, ami ténylegesen gondot okoz.

A társadalombiztosítási vonatkozásokat illetõen a Magyar Agrárkamara anyaga - kétségtelen elõnyei mellett azonban - néhány metodológiai problémától szenved. Ezek egyike, hogy a Magyar Agrárkamara azt javasolja a kistermelõknek, hogy átalányadózást válasszanak. Ezen a filozófián felépülve alakul a számítása. Nagyon határozottan állítom, és javaslom ezt képviselõtársaimnak is, hogy amikor az emberekkel beszélnek, számoltassák meg. A társadalombiztosítási terhektõl függetlenül az egyéb dolgokat akkor tudják önmaguk számára hasznosan kezelni, ha úgynevezett tételes elszámolásba jelentkeznek be.

A második metodológiai probléma az, hogy ebben az anyagban a mezõgazdasági kistermelés mellett olyan ügyeket is említ a Magyar Agrárkamara anyaga, amelynek sem a kis-, sem pedig az õstermeléshez köze nincs.

Úgy gondolom, hogy tárgyalni kell. Ebben a tárgyalásban azonban az ügyek megoldásának esélyét az adja meg, ha a problémákról tisztán - és ennek megfelelõen a problémák megoldásáról is tisztán - beszélünk. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage