Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Bár szorosan nem tartozik a tárgyhoz, azért szeretném elmondani, hogy azon a bizonyos meghallgatáson miniszter úr három és fél órát volt jelen, és a bizottság úgy döntött, hogy a meghallgatást folytatja. Erre éppen a holnapi nap folyamán kerül sor, melyen a miniszter úr szintén jelen lesz, úgyhogy nem nagyon értem ezt az oldalvágást a képviselõ asszony részérõl. Én úgy gondolom, hogy a magyar közjogban a miniszter és a politikai államtitkár az két test, de egy lélek (Taps a jobb oldalon. - Derültség.), tehát a minisztert minden közjogi aktusában eljárva helyettesítheti az õ politikai államtitkára. (Taps a bal oldalon.)

Ami most már a konkrét kérdést illeti. A kormány 19,5 százalékos béremelést ígért a közalkalmazotti szférában, nem külön a pedagógusoknak és nem külön egyes pedagógusoknak ígérte ezt. Mint képviselõ asszony is jól tudja, a kormánynak a közalkalmazotti bérek ügyében két lehetõsége van. Egyfelõl a központi költségvetésben - mondjuk, például a pedagógusok esetében - a közoktatásra jutó összegeknek a meghatározása. Ez a parlament által elfogadott költségvetés segítségével történik. Ez tavaly 43 százalékkal volt magasabb, mint 1995-ben. A másik lehetõsége a közalkalmazotti törvény, illetve a közalkalmazotti illetménytábla meghatározása, amely a Költségvetési Intézmények Érdekegyeztetõ Tanácsával egyetértésben történt.

További eszközök a kormánynak igen korlátozottan állnak rendelkezésre. Ilyenek például a címzett bérpolitikai intézkedések. Ilyet is tett a kormány, amikor látta az elmaradást. Képviselõ asszony ezt kevesli, én is keveselltem, ennyire jutott a tavalyi év végén.

Én azt gondolom, hogy a kistelepülések az idei költségvetésben annyi közoktatási támogatást kaptak, amennyit tíz éve nem kaptak. (Dr. Pusztai Erzsébet: Hát ez érdekes.) Továbbá azt gondolom, hogy az Oktat Kft. ügye, amelyet pillanatnyilag az ügyészség és a rendõrség vizsgál, egyáltalán nem parlamenti napirend elõtti felszólalás tárgya. Ami bûncselekmény, annak az üldözése a rendõrségre, illetõleg az ügyészségre tartozik. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage