Szentkuti Károly Tartalom Elõzõ Következõ

SZENTKUTI KÁROLY, az önkormányzati és rendészeti bizottság elõadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Kedves Képviselõtársaim! Az önkormányzati és rendészeti bizottság a határõrizetrõl és a határõrségrõl szóló törvénytervezetet ellenszavazat nélkül általános vitára alkalmasnak tartotta, és kiemelten szükségesnek tartotta, hogy e témakörben a Magyar Országgyûlés, a parlament törvényt hozzon létre, törvényben szabályozza e tevékenységi kört.

(10.40)

Talán azért is - ahogy megfogalmazódott a bizottsági ülésen, és miniszter úr is utalt rá az expozéjában -, mert Magyarország geopolitikai helyzete egy nagyon érzékeny és egy nagyon finoman szabályozott törvényt tesz szükségessé a határõrizettel és a határõrséggel kapcsolatosan, hiszen Magyarország nyugati határai európai uniós országgal érintkeznek, keleti, déli és északi határai olyan országokkal érintkeznek, amelyek a demokrácia fejlõdésének az útjára léptek, illetve ezekben az országokban nagy számban élnek határon túli magyarok, akikre nyilván e tevékenységi kör szabályozása tekintetében is figyelemmel kell lennünk.

Tehát fontosnak és rendkívül hasznosnak tartja az önkormányzati és rendészeti bizottság e témakör szabályozását. Egyrészt azért - s ezek már részben elhangzottak miniszter úr bevezetõjében is -, mert elõször történik meg a magyar jogtörténetben az, hogy egy külön törvény szabályozza a Magyar Köztársaság államhatárát és az ország szuverenitását kifejezõ határ védelmét és õrizetét. Hiszen jelenleg különbözõ törvények és jogszabályok vannak érvényben e témakörben, és ha sokféle jogszabály szabályozza e témakört, akkor nyilván nehezebb ezekben az eligazodás, nehezebb egységet, átláthatóságot teremteni.

A javaslat rögzíti az államhatár átlépésének legáltalánosabb feltételeit, a határforgalom biztonságos, gyors és - ami nem utolsósorban fontos - kultúrált ellenõrzésének kialakítását.

A határõrség a benyújtott törvényjavaslat szerint kettõs feladatot lát el, egyrészt részt vesz a haza katonai védelmében, másrészt - és az önkormányzati és rendészeti bizottságban talán ezzel foglalkoztunk többet, ezt tartottuk fontosnak - a határõrség rendészeti feladatai is jelentõsek, amelyek ezzel a szabályozással kibõvülnek, illetve pontosabbá válnak, egyrészt azzal, hogy teljes körû nyomozóhatósági hatáskört biztosít az államhatár rendjét veszélyeztetõ bûncselekményekkel kapcsolatosan a határõrség számára, másrészt pedig szabálysértési eljárási hatósági jogkörök lefolytatására is lehetõséget ad.

A törvénytervezet - ahogy azt megállapítottuk az önkormányzati és rendészeti bizottság ülésén - illeszkedik és kapcsolódik az emberi jogok egyetemes nyilatkozatához, a polgári és politikai jogok nemzetközi egyezségokmányához és más olyan nemzetközi jogszabályokhoz, amelyekre Magyarországnak mindenképpen tekintettel kell lennie. Ezenkívül igyekszik alkalmazkodni, illetve alkalmazkodik is az Európai Unió által támasztott külsõ határok biztonságos õrzéséhez is, ami rendkívül aktuális probléma, hiszen - azt gondolom - képviselõtársaim tudják, hogy Ausztria 1997 végén várhatóan bevezeti a schengeni egyezménybõl adódó kötelezettségeket, amelyek a határõrségre is új és nagyon komoly feladatokat szánnak.

Bizottságunk szükségesnek tartja és kiemelte azt, hogy a hivatásos állományú határõrség mielõbbi létrehozása történjék meg, és lehetõleg - a szolgálati törvény alapján is - a határõrségi pálya vonzó legyen. Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet arra, hogy a felszabaduló sorállományú laktanyák átgondolt hasznosítása történjék meg.

Kiemelten fontosnak tartottuk - amit az elõbb már említettem - a schengeni rendszerhez történõ csatlakozás politikai, pénzügyi, technikai feltételeinek pontos és gyors kidolgozását, hiszen ez elsõsorban a nyugati határszélen élõk, de az egész országban élõk számára is fontossá válik. Valamint kiemelten fontosnak tartottuk azt is, hogy az idegenrendészeti törvénybõl adódó határõrségi feladatok lehetõleg egyszerûsödjenek, jobban végrehajthatók legyenek.

Végül azt kívánjuk a határõrségnek, hogy ezt a sokrétû feladatot, amelyet a törvénytervezet megfogalmaz, sikerrel hajthassa végre mindannyiunk érdekében. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage