Nagy Frigyes Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NAGY FRIGYES földmûvelésügyi miniszter: Mélyen tisztelt Képviselõ Úr! Tisztelt Parlament! Magam is elégedetlen vagyok azzal, hogy ennyi év alatt még mindig nem zárult le a kárpótlás. Ez a gazdálkodók között mérhetetlen bizonytalanságot szül, és nem vezet jóra az agrárszférában.

Kérdésére válaszolva különbséget kell tenni az egyes kárpótlási földalapok között, mivel az okok is annak megfelelõen változnak. Az elsõ földalap árverései, azt hiszem, gyakorlatilag befejezõdtek. Az elsõ földalapból még hátralévõ árveréseken összesen 137 ezer aranykorona értékû termõföld kerül még licitre, miután a bírósági és jogorvoslati eljárások befejezést nyernek. Ehhez még az elõkészítés és meghirdetés alatt lévõ mindössze 6792 aranykorona értékû termõföld is licitre vár. Úgy érzem, talán ez valamelyest megnyugtatóbb.

De korántsem megnyugtató a második földalap árveréseinek helyzete, amelyet az 1991. évi XXV. törvény alapján kellett lebonyolítani. Itt óhatatlanul vannak elmaradások. A településenként 20 hektárt el nem érõ kijelölések esetében a vagyoni kárpótlás egyes kérdéseit lezáró törvénytervezet szerint a teljes földalap a helyi jogosultság alapján kerül árverésre. Ennek megfelelõen a 20 hektár alatti kijelölések árveréseit még nem hirdettük meg.

Az, hogy hozzávetõlegesen 732 árverés mikor kerül meghirdetésre, azon múlik, hogy egy törvény, mely pillanatnyilag a parlament elõtt van, hogyan kerül elfogadásra. Ezt a magunk részérõl szorgalmazzuk, szerdán délután lesz ez ügyben koalíciós egyeztetés, hogy perfektuálni lehessen azt a törvényt, amely a földkárpótlás befejezését lehetõvé teszi.

Szeretném megemlíteni, hogy a földalap-módosítási kérelmek elbírálása, a határozatok meghozatala, ezzel kapcsolatos csereszerzõdések létrehozása, s azok felmérése miatt mintegy 647 árverés meghirdetése késik. Azon leszünk, hogy ezt bepótoljuk, mert én is úgy vélem, hogy ezt már télen el kellett volna végezni ahhoz, hogy a tavaszi munkákat el tudják kezdeni a gazdák. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.) Feltételezem azonban, hogy ezek a földek sem maradnak megmûveletlenül.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage