Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnöknõ! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Mindenekelõtt az adózás és a társadalombiztosítási járulékfizetés problémakörével kezdeném. Azt gondolom, hogy azok a változások, amiket ezen a területen elõirányoztunk, illetve a törvények alapján most már kezdünk megvalósítani, valóban hozzájárulnak ahhoz, hogy a viszonyok mind a bortermelés, mind a szõlõtermelés tekintetében fehéredjenek. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon fontos elem lehet azoknak a törekvéseknek a valóra váltásában, amiket a felszólalásában ön is megfogalmazott, és amikkel természetesen mi is maximálisan egyetértünk.

A konkrét felvetésére azt tudom mondani, hogy a bortermelõkre vonatkozóan jelenleg a következõ módosításokat gondoljuk támogatni, illetve elõterjeszteni a ház elé. Tehát egyrészt, hogy a továbbfeldolgozásra eladott hordósbor- és mustbevételre legyenek érvényesek az õstermelõi, kistermelõi szabályok; másrészt az szja- elõlegfizetés mértéke a borértékesítésbõl származó jövedelemnél 39 százalék helyett csak 2 százalék legyen; harmadrészt az áfatörvény is úgy módosuljon, hogy a bor eladója jogosult maradjon kompenzációs felárra.

(14.10)

Minden kedvezmény vagy támogatás továbbra is csak õstermelõi igazolvány megléte esetén jár, a borértékesítés jövedelmét ugyanakkor továbbra is az önálló tevékenységnek a tételes költségelszámolásra vonatkozó szabályai szerint kellene megállapítani.

A kormány a hegyközségi szervezet létrehozásával, az új bortörvény kidolgozásával, a jelenlegi szabályok korszerûsítésével, a többszereplõs ellenõrzés mûködtetésével törekszik a minõségi elõírások betartatására, a hamisítási lehetõségek csökkentésére. A közfogyasztásra kerülõ borok forgalombahozatal elõtti minõsítését és azok forgalmazásának közvetlen ellenõrzését jelenleg négy különbözõ szakhatóság végzi.

A továbbiakat majd a következõ egy percben szeretném elmondani. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage